Óudai Világzenei Hét a Kobuci Kertben

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 15. 15:45

Öt nap, tíz zenekar és minden, ami a világzenéből a Kobuci Kert számára ma fontos – erről szól majd szeptember 28. és október 2. között a továbbra is a műfaj mellett elköteleződő III. Óbudai Világzenei Hét fesztivál.

A művészek névsora magáért beszél, a világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín igazi sztárparádéval, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közvetítésével, euforikus hangulatban köszön el a 2021-es évadtól.

A harmadik fesztivál műsorkínálatát úgy alakították ki, hogy a műfaj kapcsán sokat emlegetett nyitottság eseményszerűvé és átélhetővé váljon a legszélesebb közönség számára is.

Szeptember 28-án a Dalinda énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja meg a fesztivált. Utánuk az Ötödik Évszak melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre érződik a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

Tribali

Fotó: Kobuci Kert

Szerdán a Zűrös Banda elsőrangú muzsikusai révén a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze.

A Tribali máltai világzenéje szitár, didgeridoo, murchunga (doromb) és harmonika hangzásokból, erős ütőszekcióval megtámogatva és elektronikus alapokat is felhasználva épül fel.

Csütörtökön egy rendhagyó táncházzal folytatódik a fesztivál, a házigazdája a Fanfara Complexa lesz.

Október 1-jén pénteken a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok és a rakija tüzessége jelenik meg a Poklade zenéjében, velük pedig az egész Balkán. A nap fűhőse a Parno Graszt, vagyis az a cigányzenekar, akinek zenéje és története azon kivételes (család)történetek egyike, amelyek képesek összekötni a Nyírség egy kicsi faluját, Paszabot Európa nagyvárosaival.

Október 2-án szombaton a Hét Hat Club a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad bulijainak fúzióját viszi színre.

Boban Marković Orkestar

Fotó: Kobuci Kert

A fesztiváltól a világ leghíresebb rezesbandának hangorkánjával búcsúzik a Kert. Nincs olyan kontinens, nincs olyan ország, amit a dél-szerbiai Vladicin Hanból származó 13 muzsikus, vagyis a Boban Marković Orkestar 25 éves fennállása alatt le ne nyűgözött volna. „Első trombita”, „Arany trombita”, „Legjobb zenekar”, „Legjobb koncert”, „Trombita mestere” – az alapító-névadó trombitavirtuóz, Boban Marković vezetésével a zenekar szinte minden szakmai elismerést besöpört.

Nekik köszönhető, hogy Kusturica-filmekbe illő, eufórikus hangulatban élhetjük át újra, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erővel bíró műfaj ma is a könnyűzenei palettán.

További információ: kobuci.hu/vilagzenei_het/