Óvatos lépésekkel nyit újra a román vendéglátóipar

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2020. május 20. 13:27

Romániában május 15-től a szükségállapot helyét a sokkal enyhébb készenléti állapot vette át, a megbetegedések száma csökkenő tendenciát mutat, ezért a szálloda- és vendéglátóipar megpróbál gyors nyitást kicsikarni, ám a kormány a fokozatos lépések híve.

A román kormány és a idegenforgalomban, vendéglátásban érdekelt szakmai szervezetek hétfőtől rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi tárcával az újranyitás feltételeiről. Ennek fő oka, hogy a napi 8-10 ezres koronavírus-tesztelési tempó mellett is a megbegedések száma fokozatosan csökken – 400 fölöttről 120-150-re – és emelkedik a gyógyultaké.

A szakma a görög vagy osztrák példával érvel, a román kormány azonban óvatosságra int, mert joggal tartanak a tendencia megfordulásától, ám egy menetrendről mégis sikerült megegyezni: eszerint a teraszok június 1-jén nyithatnak, a zárt térben működő vendéglők pedig 50 százalékos kapacitással június 15-től, majd teljes kapacitással június 30-tól.

Az egészségügyi szabályokról nincs vita, a kiszolgálók maszkot, kesztyűt viselnek, az asztalok között kétméteres távolság, minden vendég után asztalfertőtlenítés, és kötelező fertőtlenítő szereket kitenni.

Ami a szállodákat illeti, az álláspontoknak még közeledésre várnak. A legkeményebb lobbierő most a tengerparti szállodák részéről nyomja a kormányt. A Munkaadók Mamaia-Constanţa Szervezete (OPMC)  – hozzájuk tartozik a tengerparti szálláshelyek negyede, kb. 35 ezer hely –  bejelentette, hogy június 1-től megnyitják kapuikat, hisz amúgy is indul a nyári szezon a Fekete-tengernél.

Fő problémájuk azonban az első héten várható legalább tízezres turistát jelentő vendégsereg, mert étkeztetésüket kizárólag a hotelek teraszain oldhatják meg, hisz a vendéglők zárt terei csak június 15-től nyithatnak.

Ahol nincs terasz, ott a kormány a szobaszervízt ajánlja, a piacvezető Paralela45 utazási iroda tulajdonosa, Alin Burcea szerint „ez marhaság", nehogy már a vendégek a sarki ábécében vásárolt szalámit és kiflit rágják a szobában.

A helyzet picivel árnyaltabb, mert a március 15-én bevezetett rendkívüli állapot nem kötelezte a szállodákat a bezárásra, és fogadhatták a gyéren érkező vendégeket. Május 1. után, a kedvező időjárás pedig tengerparti szállodákba csalt olyan turistákat, akik egy közúti ellenőrzésnél tudtak „megfelelő indokkal" kitöltött igazolást mutatni a tengerparti utazásra. Állítólag sok szálláshelyen már egy ideje gyakorolják az egészségügyi szigort.

2018 nyarán így nézett ki a magasból Costinesti fekete-tengeri üdülőhely egyik strandja. Az idén már meg kell tartani a négy méteres távolságot

Fotó: 123rf.com

A strandokon egyébként a nyugágyakat négy méter távolságra kell majd kihelyezni.

A kormány, miután a szükségállapot idején a vendéglátóipari alkalmazottak bérének (is) fizette a 75 százalékát, júniustól az ágazat újranyitását úgy támogatja, hogy három hónapig fizeti a bérek 42,5 %-át.

További kedvezmények, hogy a cégek 2020-as adóikat 2021-ben törleszthetik kamatmentesen, 12 egyenlő részletben, a helyi önkormányzatok pedig már több nagyvárosban jelezték, hogy erre az évre törlik a teraszok közterület-bérlési díját. Bukarestben pedig például a szűkebb utcákban is állíthatnak majd a járdára asztalokat.

A Görögország, Bulgária, Szerbia által feldobott labdát, miszerint Romániával közösen alkossanak egy közös „turisztikai buborékot"  - vagyis ne kelljen az érkezőknek kötelező 14 napos karanténba vonulniuk -, Bukarest egyelőre nem csapta le.

Virgil Popescu román turisztikai miniszter az MTI beszámolója szerint arra a kedden született bolgár-görög-szerb megállapodásra utalt, amely az utazási korlátozások enyhítéséről szól. Ennek értelmében Bulgária megállapodott Görögországgal, hogy június 1-jével engedélyezik az üzleti, családi és humanitárius okokból történő utazásokat, és ezek esetében eltekintenek a kötelező 14 napos karanténtól. Szófia hasonló megállapodást kötött Szerbiával is.

Újabb öt átkelő nyílik a román-magyar határon

Újabb öt átkelőhelyet nyitnak meg a koronavírus-járvány miatt lezárt személyforgalom előtt a magyar-román határon - közölte Marcel Vela román belügyminiszter. Várhatóan már szerdától használatba vehetik az utasok a Csanád-Kiszombor, Tornya-Battonya, Nagyszalonta-Méhkerék, Érmihályfalva-Nyírábrány és Csanálos-Vállaj határátkelőket is, írja az MTI.
A magyar-román határon az elmúlt hétvégétől kezdődően nőtt meg az utasforgalom, miután Romániában feloldották a rendkívüli állapotot.
Miután a nagylaki, illetve a Bors-Ártánd közúti határátkelőnél is többórás várakozási idő alakult ki, először a teherfogalom számára fenntartott Csanádpalota-Nagylak 2 határátkelőt nyitották meg a személyforgalom számára, hétfőtől pedig a Csengersima-Pete határátkelőt is választhatják a Romániába utazók.
Marcel Vela elmondta: napi 24 órában szeretnék lehetővé tenni az egyik - a magyar fél által kijelölt - határátkelőn a buszok átkelését.

Képünk illusztráció, tavaly készült a nagylaki határátkelőnél. Forrás: 123rf.com

A balkáni "turisztikai buboréktól" való román távolmaradás hivatalos indoka a félelem a koronavírusos betegségek újbóli elszaporodásától, a háttérben azonban önös cél rejtőzködik, hogy a román állampolgárokat az amúgy is csonka szezonban nehogy elcsábítsák Bulgária vagy Görögország ajánlatai, válasszák inkább a román tengerpartot.

A kormányzati képiselők rendre hangsúlyozzák, hogy az enyhítések feltétele a koronavírusos megbetegedések számának további csökkenése, ellenkező esetben halasztanak minden könyítést.