Elkerülnék a túlturizmust a népszerű úti célok

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. február 14. 14:26

Az enyhülő korlátozások és az átláthatóbb szabályok miatt a turisták fokozatosan kezdenek visszatérni a legnépszerűbb desztinációkba. Egyes, a világjárvány előtt a túlturizmustól szenvedő úti célok különböző lépéseket tesznek annak érdekében, hogy kordában tartsák a várható turistaáradatot.

A koronavírus-járvány hatalmas csapást mért a turisztikai ágazatra: a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szerint a mélypontnak tekinthető 2020-ban a nemzetközi érkezések több mint 70 százalékkal csökkentek a 2019-es szinthez képest. Tavaly a turistaérkezések 4 százalékkal - vagyis 15 millióval - nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A 2021-es év végét és 2022 kezdetét még beárnyékolták az omikron vírusvariáns ellen bevezetett korlátozások, az utóbbi hetekben azonban a határok megnyitása és az oltott utazók könnyebb, szabadabb mozgásának biztosítása elindított egy folyamatot: egyre többen terveznek utazást, nyaralást az idei évre. Van azonban néhány desztináció, amely a világjárvány előtt hatalmas tömegeket vonzott és ugyan erőfeszítéseket tesznek, hogy újjáélesszék a turizmust, de kevesebb látogatóval tennék ezt. Az ABC összegyűjtötte ezeket az úti célokat és a tervezett lépéseiket a túlturizmus megfékezésére.

 

Kiotó udvariasságra inti a turistákat

Japán egykori történelmi fővárosának, Kiotónak a tisztviselői már korábban utaltak arra, hogy csökkenteni kellene a városba érkező turisták számát. Daisaku Kadokawa kiotói polgármester 2020-ban azt nyilatkozta, hogy "Kiotó nem turistaváros,” épp ezért nem is tervezik, hogy a vírus előtti számokhoz térjenek vissza. A turizmusban dolgozók már várják, hogy a turisták visszatérjenek, azonban udvariasságra intik őket: sok helybéli ugyanis aggódik emiatt. A turisták nagy számban használják a tömegközlekedést, ami azt jelenti, hogy a helyiek gyakran nem tudtak helyet foglalni, sokan pedig nem tartják be a szabályokat sem. A város ezért arra buzdítja az utazókat, hogy próbálják megérteni a helyi, kiotói kultúrát, és tartsák be a szabályaikat. Az ország a kevésbé ismert területeket és a szabadtéri tevékenységeket népszerűsíti a túlturizmus elleni küzdelem jegyében.

 

Bali minőségi utazókat vár

Balin az üzleti vállalkozások már nagyon várják a turisták visszatérését, a helyi hatóságok pedig sokkal befogadóbbak, mint más népszerű úti célokon. A sziget nemrégiben nyitotta meg újra kapuit a világ minden tájáról érkező, teljesen beoltott utazók előtt. A látogatóknak jelenleg öt napig karanténban kell maradniuk a kijelölt ötcsillagos karanténhotelek egyikében.

Luhut Binsar Pandjaitan, Indonézia tengerügyi és beruházási koordinációs minisztere tavaly azt mondta, hogy a kormány az újranyitás után inkább a "minőségi" turistákat szeretné vonzani. A nem minőségi utazók alatt “azokra a látogatókra gondoltunk, akik nem tartják be az egészségügyi, jogi és bevándorlási előírásokat.”

 

Prága korlátozná az alkoholfogyasztást

Prága polgármestere is aggodalmát fejezte ki a növekvő turizmus miatt, amely a cseh város esetében 2019-ben már megközelítette a 8 millió látogatót. Prága 2020 októberében új turisztikai stratégiát vezetett be abban a reményben, hogy a turizmus gazdasági előnyei és a város lakosainak igényei között egyensúlyt tud teremteni. "Túl sokan jönnek konkrét célok nélkül” - mondta Pavel Cizinsky polgármester 2019-ben. A lakosok a részeg turisták antiszociális viselkedésére is panaszkodtak. Cizinsky elmondta, hogy céljuk, hogy csökkentsék a céltalan kocsmázást, ezért korlátozni szeretnék az alkoholkiszolgálás idejét, és arra akarják ösztönözni a turistákat, hogy fedezzék fel a város kevésbé ismert részeit is, ne csak a belvárost és kocsmáit.

 

Velence belépődíjat szed majd

A járvány idején a velenceiek a szokásos turisták tömegei nélkül járhatták városuk utcáit. “Békeidőben” Velence évente mintegy 25 millió turistát vonz, amely aggasztja a helyi tisztviselőket és frusztrálja a lakosokat, akik korábban tömegesen hagyták el a várost. Becslések szerint 50 000 állandó lakosa maradt Velencének, míg az 1950-es években még 170 000-en éltek a városban.

A turisták számának csökkentésére tett kísérletként a Velencébe látogatóknak hamarosan 10 euróig (16,20 dollár) terjedő belépődíjat kell majd fizetniük. Korábbi hírek alapján már áprilistól bevezették volna a turistadíjat, azonban az omikron variáns által okozott visszaesés miatt legkorábban nyárra tervezik a díj bevezetését.

overtourism_velence_123rf

Velence legkorábban idén június 1-jén vezetheti be a belépődíjat

Fotó: jarino47/123rf.com

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere szerint a díj fenntarthatóbbá teszi a városba irányuló turizmust. "Tiltakozásokra, perekre, mindenre számítok... de kötelességem, hogy élhetővé tegyem ezt a várost a lakosai és persze az ide látogatók számára is" - mondta szeptemberben.

 

Amszterdam tiszteletet kér a látogatóktól

Amszterdam, Prágához hasonlóan, szintén a helytelenül viselkedő turisták számának csökkentésében reménykedik. A hatóságok keményen fellépnek a részeg turisták ellen, akik az autójukban alszanak, és a helyi média szerint fokozottan járőröznek a forgalmas helyeken, különösen hétvégén.

"Nem akarunk visszatérni ahhoz, amit a járvány előtt láttunk, amikor a vöröslámpás negyedben és a város szórakozóhelyein hatalmas tömegek okoztak kellemetlenséget a lakosoknak" - mondta tavaly az amszterdami városháza. "Az Amszterdamot és az amszterdamiakat tisztelő látogatókat mindig is szívesen láttuk, és természetesen ez így is marad. Azokat a látogatókat azonban, akik tiszteletlenül bánnak a lakosainkkal és az örökségünkkel, nem látjuk szívesen. Nekik azt üzenjük: ne jöjjenek Amszterdamba!”

 

Barcelona applikációval osztaná szét a turistákat a látványosságoknál

A barcelonai lakosokat is frusztrálta a világjárvány előtti évi 27 millió látogató, akiknek a fele mindössze egy éjszakát maradt a városban. Az 1,3 millió lakosú katalán főváros évek óta küzd a lakásárak emelkedésével és az elérhető lakások hiányával, melyet főként a rövidtávú lakáskiadás súlyosbít.

A túlturizmust megelőzendő, a város idegenforgalmi hatósága tavaly májusban kiadott egy applikációt a turisták számára, amely valós időben mutatja, hogy a népszerű látványosságoknál hány turista tartózkodik épp. Az alkalmazás segít abban, hogy kevésbé népszerű, vagy az adott időben éppen kevésbé látogatottabb látványossághoz irányítsa a turistákat, így elosztva a tömeget a városban. A város szerint az alkalmazás "erősíti a fenntarthatóságot" a változó látogatói igényekkel szemben, és megelőzi a torlódásokat a népszerű helyszíneken.