Overtourism Amszterdamban

Forrás: turizmus.com

 2018. október 31. 08:54

Növelni kell az idegenforgalmi adót, és több újfajta pénzbüntetést kell bevezetni a randalírozó turisták féken tartására Amszterdamban.

Lehet, hogy ez sem elég – nyilatkozta néhány holland politikus, akik a jövőben még keményebb módszerek bevezetésén gondolkodnak.  Tavaly 18 millióan látogattak a szélmalmok, hidak és fapapucsok országába, ami 9 százalékkal több, mint az előző évben. Mint korábban megírtuk, a holland turisztikai ügynökség ráadásul további jelentős bővülést jósol. Amszterdamban 820 000 ember él, és sokan unják már a turistadömpinget. „Hirtelen túl sok lett a turista. Úgy érezzük magukat, mintha valamiféle gettóban élnénk” – hangzik az egyik általános vélemény.

A Vagabond.se és a világ számos turisztikai honlapja írt már arról, hogy az Amszterdamban élőknek elege lett abból, hogy a sok szuvenírüzlet afféle Disneyland-et csinál a városukból, ezért a helyi önkormányzat megtiltotta, hogy a jövőben újabb ajándéküzleteket nyissanak. Idén májusban a szabályok szigorodtak, a bomlasztó, netán szeméremsértő viselkedésért vagy szemetelésért a bíróságok komoly bírságot szabnak ki. Ezenkívül a helyi hatóságok korlátozásokat vezettek be a nyilvános utcai lerészegedések megakadályozására, vagy a sörmámorban történő és veszélyes kerékpáros túrákra, valamint a hajókon tapasztalt partiőrületre.

Különösen az angol fiatalok viszik túlzásba a bulizást Amszterdamban

Fotó: pixabay.com

A problémával – azaz a normális mértékű turizmus fenntartásával és a helyiek megszokott életmódjának összehangolásával – már kreatív szakemberek csoportja foglalkozik, köztük Stephen Hodes, az Amsterdam in Progress agytröszt alapítója – adta hírül a Sun című brit napilap.