Overtourism San Franciscóban: fizetős lesz a Lombard Street

Forrás: turizmus.com

 2019. június 17. 12:30

Évente kétmillió ember keresi fel a világ legszebb utcájának tartott Lombard Streetet, de az itt lakók már nem bírják a tömeget, a zajt és a szemetet.

Bár egy ekkora nagyvárosban inkább a neonfényes, bárokkal és üzletekkel teli sugárutak kápráztatják el a turistákat, a festői Lombard Street mindennek az ellenkezője. Zeg-zugok, hajtűkanyarok, sok virág, bokor jellemzi - meg lassan araszoló autók tömege. A legnagyobb probléma a forgalom. Az utca nem bír már el ennyi autót, ezért azt javasolják az ide tartóknak, hogy gyalog közelítsék meg a célpontot. A város vezetői új törvényjavaslaton dolgoznak, amely lehetővé tenné, hogy aki bizonyos időhatáron belül behajt a forgalmas utcába, az fizessen hétköznap 5 dollárt, hétvégén pedig 10-et. Így csökkentenék a tömeget, a bevételt pedig a takarításra fordítanák.

San Francisco Chronicle szerint már 2020. január 1-jén bevezetik az új szisztémát. A fizetés önmagában elrettentő lehet, és segíthet a túlzsúfoltság szabályozásában.

Élhetetlenné vált a világ egyik legszebb utcája

Fotó: Wikimedia Commons

Bár a Lombard Street önmagában nem műemlék, mégis fontos, hogy megőrizzék sajátos hangulatát.

A helyiek folyton panaszkodnak az állandó forgalom zaja miatt. Ha kevesebb turista jön, az csak áldás lehet a számukra – írja a lap.

San Francisco nincs egyedül ezzel az eljárással, hiszen a világ több nagyvárosában bevett gyakorlat ma már, hogy bizonyos körzetekben fizetni kell – van, ahol csak a behajtásért, másutt a belépésért is. Ennek sokszor az az oka, hogy szeretnék megóvni a műemlékeket, mint a Pantheon, Velence, illetve a Taj Mahal esetében.