Overturizmus és bulinegyed a nemzetközi konferencia napirendjén

Forrás: turizmus.com

 2019. március 05. 14:22

Hazai és nemzetközi innovációkat és jó gyakorlatokat dolgoz fel a nemzetközi Perspectives of Local Governments in Central-Eastern Europe (Practice +Innovations) konferencia, amely március 5-6-án zajlik az Aquaworld Budapestben.

A konferencia (www.perspectiveslg.com), melynek célja a tudásmegosztás és az eredmények közzététele, másodízben került megrendezésre hazai szervezésben, V4-es szakemberek bevonásával. A plenáris ülésen a V4 országok vezető szakemberei tartottak előadást, a szekcióülések közül kettőben (Társadalmi kihívások kezelése, Lokális versenyképesség és városfejlesztés) turizmus témájú előadások és viták is zajlottak, több hazai előadó konstruktív és aktív részvételével.

A konferencia másodízben került megrendezésre hazai szervezésben, V4-es szakemberek bevonásával

Fotó: TUTSZ

Karsai Árpád és Bódis Gábor a TUTSZ képviseletében az overturizmus önkormányzati kihívásairól tartott előadást, és a szövetség ajánlásait fogalmazták meg a budapesti Bulinegyed anomáliáinak megoldására. A VII. kerületben dübörög a turizmusipar: 7 milliárd forint adóbevételt eredményezve, 10 ezer munkahelyet és 500 turizmus-vendéglátást kiszolgáló üzletet életben tartva. Eközben a lakosság számára a negyed élhetetlenné vált, és a turistaélmény is súlyosan veszített eredeti értékéből: a kis galériák, hangulatos klubok elköltöztek, a negyed „ivászati zónává" kezd süllyedni – fogalmaztak.

A probléma mindenképpen önkormányzati figyelmet követel (fővárosi és MTÜ támogatással). A megoldás felé mutathat a nappali gazdaság megerősítése (minőségi szolgáltatók, ateliék alacsony bérleti díjakkal való visszacsábítása), menedzsmentintézkedések (szemétszállítás, közlekedés, parkolástervezés, közbiztonság, zöld területek kialakítása, turistairányítás és információ).

A TUTSZ részletes elképzelésekkel rendelkezik a témában, a megoldást az önkormányzat, a lakosság és a vállalkozók, illetve a turizmusban jártas szakemberek közös gondolkodásában látják.