Palackorrú lebegő kikötők várják a vízitúrázókat a Felső-Tiszán

Forrás: turizmus.com

 2020. július 08. 13:23

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával építettek kikötőket, hogy egyedi megoldással hasznosítsák a Tiszából gyűjtött műanyag hulladékot, és népszerűsítsék a folyó menti települések látnivalóit. A kikötők Tiszakóródon, Zsurkon és Záhonyban épültek fel.

A tiszai falvakat, látványosságokat gátak és sűrű ártéri erdők választják el a vízitúrázóktól. Kikötési hely alig, információs tábla elvétve akad, pedig lenne miért megállni, lenne mit megcsodálni. A palackorrú lebegő kikötőkkel a vízi utak és a parti látnivalók között nyílnak átjárók. A szakemberek biztonságos kikötési lehetőséget nyújtó, minipontonokat építettek fel Tiszakóród, Zsurk és Záhony közelében. A lebegő kikötőket rámpa köti össze a parttal, a fedélzeten elhelyezett tájékoztató táblákból pedig kiderül, milyen látnivalók és érdekességek várják a közelben a víz felől érkező túrázókat.Az új létesítmények július 6-ai átadásán Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: „a Tisza egyszerre gyönyörű és borzalmas vizuális élményt nyújt. Csodálatosak az érintetlen erdők, a bedőlt fák, a természeti környezet, ugyanakkor sajnos a Tisza úgy néz ki, mint egy szemétlefolyó. Folyamatosan tele van hulladékkal, többek között iszonyatos mennyiségű PET palackkal. Éppen ezért fantasztikus, hogy van ma egy csapat Magyarországon, akik a PET palackok gyűjtésében láttak fantáziát. Ezt 8 év után sikerült olyan szintre hozniuk, hogy emberek szabadságot vesznek ki a Tisza folyó takarításáért, miközben fergetegesen érzik magukat."

Iszonyatos mennyiségű PET palackkal van tele a Tisza

Fotó: Aktív Magyarország

Így készültek a műanyag pallók

A Tiszából gyűjtött, szelektált és aprított műanyaghulladékból speciális eljárással készültek el a préselt hulladéklemezek, majd a méretre vágott műanyag pallók. A műanyag palackok kupakjait, a mosószeres flakonokat és üdítőitalos rekeszeket gyakran vegyes anyagokból gyártják, és ezeket csak megfelelő technológia alkalmazása mellett lehet szétválasztani. Az eljárás során szétválasztják a propilént és az etilént. Utóbbit aztán magas hőmérsékleten megolvasztják, és nagy nyomáson lemezzé préselik. Végül a kihűlt és megkeményedett, végleges formájukat elnyert lemezeket méretre vágják.

A kikötő stabilitását fémszerkezet adja, lebegőképességét pedig a Tiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják. Sok kis PET-palack együtt hatalmas felhajtóerőt tud kifejteni. A PET Kupa zászlóshajója, a pillepalackokon lebegő PETényi, két tonna hulladékot is elbír a fedélzetén. A megépítésekor szerzett tapasztalok alapján készültek el a lebegő kikötő tervei.

A ponton lebegőképességét aTiszából kigyűjtött pillepalackok biztosítják

Fotó: Aktív Magyarország

„Több hónapon keresztül kísérleteztünk azon, miként lehet a vegyes összetételű műanyaghulladékból olyan új nyersanyagot készíteni, amely megolvasztva és formába öntve alkalmas műanyag deszkák készítésére. A Tiszából gyűjtött műanyag palackok pedig stabil felhajtóerőt biztosítanak a kikötőnek. Bízunk benne, hogy a most megvalósított prototípusok beválnak, és a jövőben több hasonló, újrahasznosított anyagból gyártott kikötő létesülhet a Tisza mentén" – mondta el az avatón Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a Lebegő Kikötő ötletgazdája.

Vízre bocsátják a palackorrú lebegő kikötőt Zsurkon

Fotó: Aktív Magyarország