Palóc napokkal, nyitott pincékkel és koncertekkel vár Fülek a hétvégén

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. augusztus 10. 11:26

Kiállítás, színház, gólyalábas felvonulás várja az érdeklődőket a 31. Palóc Napokon és Füleki Városnapokon péntektől; a felvidéki város háromnapos rendezvényét nyitott pincék napja és a zenés várostörténeti séta is színesíti.

A fesztivál a Léda Adela Vasová munkáiból rendezett kiállítás megnyitójával kezdődik pénteken a Városi Honismereti Múzeumban. A színházrajongók a GUnaGU Színház közreműködésében a Riaditelky zemegule című előadást tekinthetik meg, majd a Tűzfészek Társulat csoportja gólyalábas felvonuláson vezeti el a látogatókat a Városi Művelődési Központ épületétől a várudvarig. A nap zárásaként Rúzsa Magdi énekesnő lép színpadra.

A füleki vár

Fotó: Hradné múzeum vo Fiľakove - Füleki Vármúzeum Facebook-oldala

Szombaton a Várfelső utcában füleki vásár, a várudvarban családi délelőtt, délután koncert lesz Infinity Neoton Show címmel, míg a sávolyi úton a nyitott pincék napjára várják az érdeklődőket. A nap esti zenei fellépőjeként a kassai Peter Bic Project együttes varázsol kellemes hangulatot a vár udvarába. Az előzenekar a helyi és a környék lakossága számára már ismert Steve Misik & Co. formáció.

Vasárnap reggel megtartják az ünnepi szentmiséket és a körmenetet, majd az utolsó nap a kultúra és a sport jegyében telik. A bajnoki labdarúgó-mérkőzésen az FTC Fülek és az MFK Snina csapatai lépnek pályára.

A tavalyi sikeres városi séta után idén ismét a város történelmi helyszíneinek nyomába eredhetnek a résztvevők. Ezúttal a magyar gimnáziumi oktatás 70. és a szlovák gimnáziumi oktatás 50. évfordulója alkalmából a séta témája a füleki gimnázium lesz. Az interaktív városi sétát a losonci Traditional Dixie Stompers zenekar kíséri a Koháry tér– Városi Honismereti Múzeum–gimnázium útvonalon, egészen a várig.

A háromnapos fesztivál a Rátonyi Róbert Színház Sybill című operett-előadásával zárul.