Palóc vendégvárás Kozárdon, a magyar-szlovák partnerség jegyében

Forrás: turizmus.com

 2015. február 21. 16:13

A Kozárdért Alapítvány hosszú előkészítő munka után 2014 őszén fejezte be a Palóc Ízek Háza kialakítását, a hajdan Inke László színművész nyaralójául szolgáló kontyos parasztház felújításával.

A 2012-ben benyújtott, határon átnyúló magyar-szlovák együttműködést célzó pályázatnak köszönhetően az Európai Unió és a magyar kormány több mint 162 ezer eurós támogatást nyújtott.

A projekt a Négy Kapu elnevezést kapta, mert alapelve négy tájegység, a Mátra, a Cserhát, az Ipoly-völgye és a Börzsöny térségének összekapcsolása, közös turisztikai fejlesztése és az együttműködés élénkítése a határmenti térségben – áll a kiadott sajtóközleményben.

Kozárd egyébként is „csodafalu" – a Hajas házaspár jóvoltából minden lehetőséget megragadnak a 170 lelkes település szépítésére, korszerűsítésére. Nincs is itt munkanélküli, ami valóban ritkaság, mint ahogyan az is, hogy évente 15 ezer turista látogat ide.

Inke László házából a felújítás után szálláshellyel kombinált tájház és gasztronómiai bemutatóhely lett.

De ez csak egyike a szálláshelyeknek, ötcsillagos színvonalú vendégház is üzemel itt, mint például az Aranykorona vagy a Napfény, utóbbi még az idén sókamrával és szaunával is bővül.

Érdemes ide ellátogatni azoknak is, akik a helyi ízeket keresik: a kozárdi alma, szilva, cseresznye, meggy, körte, csipke- és bodzalekvárok, biomézek, a környékbeli kecske-, és  juhsajtok messzire viszik a finom helyi élelmiszerek hírét.

A kozárdi Vadvirág étterem és Panzió étlapján gyöngytyúkból, mangalicából és szürkemarhából készített ételek, helyben préselt, teljesen adalékmentes friss almalé csalogatja a vendéget. Nem véletlen, hogy idén elnyerték a Magyar Turizmus Zrt Minőségi Díját és büszkén viselhetik az European Hospitality Quality táblát is, a Rozmaring-díj és a Turisztikai Nívódíj mellett. A helyben sütött kemencés lángos, a kellemes vendégházak, a térség ökoturisztikai értékei, a fesztiválok és más rendezvények eredményeként nemcsak átutaznak az ide látogatók, de meg is szállnak a faluban.