Pálos fogadót és tanösvényt adtak át Pálosvörösmarton

Forrás: turizmus.com

 2020. október 02. 17:06

A mátrai szakrális turizmus újabb fontos helyszíneként a napokban átadták Pálosvörösmarton a Pálos fogadót, valamint a hozzá tartozó Pálos tanösvényt és Meditációs sétányt.

A 195 millió forintos EU-s pályázati forrásból elkészült egy hét táblából álló tematikus tanösvény, mely egyben kerékpárút is. Kialakítottak egy pihenőhelyet kerékpáros tárolóval, játszótérrel és 16 elemből álló mezítlábas ösvénnyel. A projekt központi eleme a Pálos Fogadó épülete, ahol két szinten mintegy 100 négyzetméter várja a látogatókat.

A fogadóban turisztikai információkkal is várják a látogatókat

Fotó: Mátrainfo

A mátrafüredi 24-es úttól alig két kilométerre található kétszintes épület ideális helyen van ahhoz, hogy a Gyöngyös felől és a Dél-Mátra felé indulók itt kezdjék a kirándulást, ugyanakkor építenek a Felső-Mátra felől érkezőkre is. Terveik szerint a létesítmény ötvözi mindazokat a klasszikus értékeket, amit egy fogadó képvisel.

A vendégeket információkkal várják, lehetőségük lesz a turistáknak arra is, hogy útközben megpihenve egy üdítő, szendvics mellett tervezzék meg további útjukat. A kétszintes épület állandó és időszaki kiállításoknak is helyet ad a jövőben, előtérben a pálosok életét, történetét bemutató állandó tárlattal. Az épület alkalmas arra, hogy a népszerű mátrai teljesítménytúrák előestéjén akár „zarándokszállásként” működjön. A fogadóban lehetőség lesz borvacsorákra is, hiszen egy befejező konyha is helyet kapott.

Remete Szent Pál domborműve Boldog Özséb szobrával. A tanösvényen hét tábla mutatja be a Magyar Pálos Rendet

Fotó: Mátrainfo

A meglévő értékek mellett olyan újdonságokkal bővült a település kínálata a projekt eredményeképpen, mint a Pálos tanösvény, ahol hét tábla mutatja be a Magyar Pálos Rend kialakulást, fejlődésüket, külön ismertető szól a pálos rend címeréről és hazai emlékeikről.

A tanösvény mezítlábas ösvényét ingyenesen lehet kipróbálni, tövében patak csörgedez. Mindezeket Meditációs sétaút egészíti ki, melyen a Pálos fogadótól a Holló-kőig lehet eljutni, itt Szent Ágoston reguláit lehet a séta közben olvasni és elmélyülni jelentésükben.

A mezítlábas tanösvény tövében patak csörgedez

Fotó: Mátrainfo

Az ünnepélyes átadón Bodócs Attila, Pálosvörösmart polgármestere reményét fejezte ki, hogy a Dél-Mátra fogadókapuja lehet az épület, és a település meghatározó szerepet tölt majd be a mátrai turizmusban, hiszen már az 1897-es első Mátrai kalauz is említést tett a pálosokról, az 1929-es Mátra kalauz pedig egy egész oldalt szentelt a településnek.

Ünnepélyes szalagátvágás

Fotó: Mátrainfo

Horváth László, a térség országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, megnyugtató, gyarapodó, harmonikus hely Pálosvörösmart, ahol jó lenni, ahová jó jönni. A Mátra újabb attrakcióval lett gazdagabb, amely az egyetlen magyar szerzetesrend, a pálosok eszméjét viszi tovább. Az itteni táj szépsége és a lelki tartalom együtt adja azt, amit ma a pálosok jelentenek nekünk – fűzte hozzá.

Minden olyan hellyel igyekszünk a kapcsolatot tartani, ahol egykor pálosok éltek – mondta Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, aki az ünnepélyes szalagátvágás után megáldotta az épületet.