Paloznak példáját követi Szentantalfa: stop az építkezéseknek

Forrás: turizmus.com

 2021. április 09. 11:51

Újabb balatoni falu tette le voksát az élhetőség mellett. Szentantalfa április 1-jén megjelent önkormányzati rendeletében változtatási tilalmat vezettek be a balatoni falu külterületén.

Amint azt a falu Facebook-oldalán Kiss Csaba polgármester írja: „ez azt jelenti, hogy a változtatási tilalom alá eső területen nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani, vagy más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani”.

„A változtatási tilalmat azért rendeltük el, mert ezen a szőlőkkel, kis borospincékkel, ligetekkel tarkított domboldalon több mint 300 olyan telek van, ahol az eddigi építési szabályok szerint építkezni lehetne. Nem kérdés, hogy a mostani ingatlanfelvásárlási őrületben ez egy pillanat alatt meg is történne. Ezzel örökre megváltozna Szentantalfa látképe, hangulata, mindaz, amit szeretünk benne” – folytatja posztjában a polgármester.

A helyiek azt szeretnék, hogy Szentantalfa ugyanaz a barátságos, élhető hely maradjon, aminek megszokták

Fotó: Facebook / Szentantalfa

Arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek a házak nem pincének, hanem lakóháznak épülnének, a falu infrastruktúrája pedig nem bírná a lélekszám növekedéséből adódó megnövekedett terhelést.

„Arra törekszünk, hogy Antalfa ugyanaz a barátságos, élhető hely maradjon, aminek megszoktuk: egy kellemes, fiatalos falu, jó helyi borokkal, vendégmarasztaló pincékkel, szőlőkkel, mezőkkel. Ezért most lépnünk kellett” – írja Kiss Csaba.

A már kiadott építési engedélyek természetesen érvényesek maradnak, ha  bárki valahol építkezést lát, az feltehetően ilyen engedélyek alapján történik. A részletes szabályok megtalálhatók Szentantalfa honlapján.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Balaton északi partján fekvő, alig 600 lelkes Paloznak önkormányzata február 15-től léptette életbe új rendeletét, amely legalább egy évig megakadályozza az új építkezéseket a faluban.