Pályázati lehetőség magyar szobrászoknak Köveskálon

Forrás: turizmus.com

 2021. október 04. 14:57

A Káli Art-Park – az idei első rendhagyó, magánmecenatúrára épülő pályázati felhívás sikerén felbuzdulva – újabb pályázatot hirdet a kortárs magyar képzőművészek számára.

A 2021. október 2-án meghirdetett nyilvános képzőművészeti pályázat hazai szobrászok kreatív, kortárs, kültéri, már elkészült és szállítható állapotban lévő, közepes vagy nagy méretű alkotásait várja. A benyújtott pályaművek a szakmai zsűri shortlistje alapján lehetőséget kapnak arra, hogy kiállításra és megvásárlásra kerüljenek a Szoborkertben, a legjobbnak ítélt alkotás szobrásza pedig 1.500.000 Ft értékű díjban részesül a Káli Art Inn-ben.

Új szobrokat keresnek a szoborkertbe

Fotó: Káli Art Park

A pályázatokat 2022. január 31-ig lehet benyújtani a Pályázati adatlap (google.com) linken, a zsűri döntését követően a kiválasztott pályaműveket 2022. május 21-től lehet majd megtekinteni.

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai:

  • Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője
  • Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője
  • Szabó Ádám szobrászművész, egyetemi docens
  • Cseh Lili képzőművész, a 2021-ben első helyezést elért szobor alkotója
  • Tóth Pál Sándor, Art consultant, gyűjteménykezelő
  • Molnár Júlia, Káli Art Inn Kft.
  • Héjja Róbert, a Káli-medence turizmusáért Turisztikai Egyesület elnöke

 

A Káli Art-Park története 2020-ban kezdődött, amikor a köveskáli Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Az ötletgazdák nem titkolt célja az volt, hogy a KAP létrehozásával újabb színt hozzanak a köveskáli kulturális programlehetőségek közé és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken.

2021-ben, az első pályázati évben több mint két tucat pályamunka érkezett, amelyek közül a hattagú zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül. A Káli Art Fődíját Cseh Lili Egem2 című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazatai alapján, a szobrok 2021. június-október között voltak megtekinthetők a KAP-ban.