Pannonhalma a Klösterreich egyesület hálózatában

Forrás: turizmus.com

 2018. április 11. 18:04

Klösterreich goes international! – mottó jegyében tartotta sajtótájékoztatóját Bécsben az ausztriai bejegyzésű Klösterreich egyesület.

Az 1999-ben alapított egyesület célja, hogy a kolostorok falait egyaránt megnyissák a világiak és turisták előtt. Az egyesület öt országból immár 26 kolostort és apátságot tud tagjai között. „Az ódon falak elvonulási lehetőséget biztosítanak a kolostorok varázslatos és magával ragadó spirituális világába, s megmerítkezésre, feltöltődésre invitálnak” – foglalta össze az egyesület küldetését Michaele Pfeiffer-Vogl karmelita rendi nővér, a Klösterreich egyesület elnöke.

Ausztriából 21 kolostor tagja az egyesületnek és a „lassú turizmus” jegyében a spirituális töltekezésen kívül, kulturális, gasztronómiai- és egészségmegőrző szolgáltatásokat is kínálnak. A karmalita renden keresztül az egyesület például 100 éves hagyománnyal és tapasztalattal rendelkezik a gyógynövényekre alapozott orvoslás és a klasszikus Kneipp-kúra ötvözése terén, amelyet a tradicionális európai gyógyítási eljárások (TEM) között tartanak számon.

Kolostorok és rendházak

Fotó: turizmus.com

Ausztrián kívül Svájcban, Cseh- és Bajorországban, valamint hazánkban további 5 tagja van az - eredetileg az ausztriai kolostorok szövetségeként alapított Klösterreich - kulturális egyesületnek. A vallási turizmus iránti folyamatos keresletnövekedést jól szemlélteti, hogy az egyesületi tagság folyamatosan bővül, idén a Cseh-morva Magasföldi Premonteri Zeliv-kolostor, a svájci Disentis-kolostor, valamint a felső-ausztriai Lambach Apátság csatlakozásával tovább bővült a nemzetközi hálózat.

A stílusosan a Bécs belvárosában lévő Melker Stiftkellerben - 2018. április 11-én - tartott sajtótájékoztatón a Pannonhalmi Főapátság képviseletében Dejcsics Konrád atya mutatta be az ezer éves és mozgalmas történelemmel rendelkező, az „innováció és a jövőorientáltság” szellemében működő, a világörökségi részét képző apatság kulturális- és turisztikai attrakciót.

Elhangzott: a hagyományos oktatási tevékenység mellett a borászat is gasztronómia felé is nyitott az elmúlt évtizedben a Pannonhali Főapátság, amely szolgáltatások a Klösterreich tagságnak is köszönhetően egyre népszerűbbek az osztrákok számára is. A tervek szerint 2020-ban nyitó szálloda újabb lökést ad a vendégforgalom bővülésének. Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál a Főapátság nagy múlttal bíró kortárs művészeti fesztiválja, amelyre idén augusztus 24 és 26 között Ausztriából is várják az érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón a GD Consulting tanácsadó cége képviseltében részt vett Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakember, aki a szervezők kérésére a nyugat-magyarországi turisztikai attrakciókról és a legújabb fejlesztésekről adott rövid áttekintést. A spirituális és kulturális tárgyú élményprogramok mellett a közelben lévő gazdag egészségturisztikai kínálatára (Bükfürdő) helyezte a hangsúlyt, jelezve, hogy az osztrák vendégek számára hazánk a testi- lelki feltöltődés mekkája lehet az elkövetkezendő években. A sajtótájékoztató keretében bemutatásra került az MTÜ új, Magyarország kincsei című német nyelvű turisztikai kiadványa is.

A Klösterreich egyesület nemzetközi hálózatán keresztül a tematikus csomagok mellett egyénre szabott élményeket és programokat is kínál az érdeklődőknek, amelyeket honlapjukon valamint a Kultúra-Találkozások-Hit című infokiadványukban tesznek közzé.