Pannonhalma áldásai Budapest szívében

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 16. 16:39

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldásával kísérve a Károlyi Mihály utcában megnyílt a Benedictinus Apátsági Termékek Boltja, egyszerre kínálva testi és lelki táplálékot a budapestieknek és a turistáknak.

A Pannonhalmi Főapátság saját borai mellett fokozatosan szélesítette gyógynövénytartalmú kézműves kozmetikai és gasztronómiai termékeit az elmúlt években. A prémium minőséget képviselő termékekhez igazodik a megújult budapesti üzlete elegáns, letisztult stílusú belsőépítészeti kialakításával – mondta el Veiland László értékesítési és marketingigazgató a keddi hivatalos megnyitón. Az V. kerületi Károlyi Mihály utcában működő volt bencés könyvesboltot annak szellemében alakították át mindössze egy hónap alatt, hogy a jövőben egy helyen kínáljanak testi és lelki táplálékot az érdeklődőknek, továbbá a megújult üzletet bekapcsolják Budapest turisztikai vérkeringésébe – ezt szolgálja a külföldiek számára is értelmezhető Benedictinus névválasztás.

 

Elképzelésük, hogy az alternatív túrákat szervező Unique Hungary céggel együttműködve – amelynek Unique Pannonhalma néven indított programja keretében a főapátság nagyközönség elől elzárt területeire is bejuthatnak a turisták – budapesti kincskereső játékok egyik helyszínévé is tegyék a boltot. A galériaszintnek multifunkcionális szerepet szánnak, egy kellemes pihenő- és kóstoltatóhelyet alakítanak itt ki, ahol a főapátság kisebb budapesti eseményeit is meg tudják tartani.

 

Az üzletben a Pannonhalmi Főapátság teljes termékskálája mellett más apátságok – pl. a kismarosi ciszterciek és a bakonybéli monostor – termékeit is kínálják, távlati céljuk, hogy az európai monostorok termékei is elérhetők legyenek a budapesti üzlet polcain.

„Mindazt az áldást, amit Pannonhalma mint szerzetesi közösség hordoz lelkiekben, kultúrában, hagyományban, szeretnénk Budapesten is elérhetővé tenni" – fogalmazta meg emelkedettebben Várszegi Asztrik főapát, hogy mit is kínál a Benedictinus Apátsági Termékek Boltja, amelyet rövid köszöntője után megáldott.

Várszegi Asztrik a Benedictinus Apátsági Termékek Boltja megnyitóján

Kormos Gyula kommunikációs vezető a Szent Márton-év soron következő eseményeiről beszélt. A Pannonhalmi Főapátságban ezen a héten (augusztus 15–21.) zajlik a gyógynövényhét, ennek során a gyógy- és fűszernövényekhez kapcsolódó ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokkal várják a vendégeket, augusztus 20-án pedig ingyenesen lesznek megtekinthetők a kiállítások is. Az ünnep napján kora délután orgonakoncertet adnak a Bazilikában, este pedig Snétberger Ferenc gitárművész és Győrffy András színész tolmácsolja a monostoralapító István király fiához írott intelmeit.

Augusztus 26–28. között rendezik meg az Arcus Temporum művészeti fesztivált egy klasszikus, Joseph Haydn és hat kortárs zeneszerző műveivel.

Két időszaki kiállításuk, a „Szent Márton és Pannónia" régészeti kiállítás szeptember végéig, míg az „Osztás 10x10" fotókiállítás egészen az emlékév végéig, november 11-ig tekinthető meg.