Panorámalift is lesz az egri várban

Forrás: MTI

 2018. december 22. 07:55

Csaknem félmilliárd forintos kormányzati támogatásból végzik el a következő két évben az egri vár állagmegóvását.

Nyitrai Zsolt, a város és a térség országgyűlési képviselője közölte: a kabinet az állagmegóvási munkákra 460 millió forintot különített el.

A képviselő kiemelte, hogy az idén született kormánydöntés arról, hogy több mint egymilliárd forint jut egyebek mellett a termálvizes létesítmények és a déli iparterület fejlesztésére, az egri vár területén pedig a Varkoch-kapu és a Zárkándy-bástya helyreállítására, valamint egy panorámalift kialakítására.

Gyerekek az egri várban

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Habis László polgármester hozzátette: a most jóváhagyott pénz a Nemzeti Várprogramban kapott mintegy másfél milliárd forintos keret kiegészítése, amellyel teljessé válhat az ország egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságának, egyben nemzeti emlékhelyének megőrzése és megújítása. A részletekről elmondta: a program részeként között megújul a déli bejárat, ahol fogadóépület, pénztár és több kiszolgáló helyiség is épül.

A Varkoch-kapubástya emelettel, tetőszerkezettel, farkasveremmel és felvonóhíddal történő újjáépítését a projekt legemblematikusabb elemeként említve megjegyezte: a várnak ez a része új fogadópontként működik majd.

A programcsomag másik pillére az egykori ágyúdomb újjáépítése és funkcióváltása. Ott 70 férőhelyes rendezvény- és vetítőterem, valamint turisztikai látogatóközpont létesül, mely az év egészében működik majd és a vár turistaforgalmának szezonalitását mérséklő, új vonzerő lesz.

Habis László polgármester tájékoztatása szerint 2019. január 1-től Ringert Csaba irányítja a Dobó István Vármúzeum munkáját.