Panorámaliftek és függőkertek – átadták a Széllkaput

Forrás: MTI

 2020. augusztus 21. 09:27

Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílt meg a budai Széllkapu beruházás augusztus 20-án. Az új fővárosi zöldfelületen összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is.

A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17.000 négyzetméter zöldfelülettel. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot – közölte Czérna Zoltán, a Parktech Kft. ügyvezetője a park bejárásán.

Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílt meg az új fővárosi zöldfelület

Fotó: MTI/Soós Lajos

A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemekel helyeztek. Így tágas, agóra-szerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris 2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolószámát – emlékeztetett Könözsi Szilvia, a TSPC Kft. építész tervezője.

A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki.

Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak designbeton lapokból törnek elő, melyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak – olvasható a szervezők közleményében.

Mint ismert, a kormány 2013-ban döntött, hogy az elhanyagolt 2,5 hektáros telket revitalizálja és befejezi a Millenáris projektet. A bontás 2014-ben, az építkezési kivitelezés 2017 nyarán kezdődött meg, az első ütem 2019 szeptemberében készült el.

Kapcsolódó cikkek