Megújul az ország egyik legnagyobb temploma

Forrás: turizmus.com

 2023. november 04. 16:55

Indul a pápai Szent István vértanú templom rekonstrukciójának első üteme, amelynek keretében statikailag kell megerősíteni az épületet, valamint a födémet is rendbe kell tenni. Csak ezt követően kezdődhet meg a homlokzat felújítása.

Két évvel ezelőtt jelentették be, hogy jelentős kormánytámogatásból kívül-belül megújul a pápai Nagytemplom. Az elmúlt időszakban megtörtént az épület teljes körű felmérése és a beruházás előkészítése.

November 4-én sajtótájékoztatón ismertették a már elvégzett munkát, valamint a kivitelezőkre váró feladatokat. Az eseményen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Udvardy György veszprémi érsek, dr. Mail József apát-plébános, valamint dr. Áldozó Tamás polgármester.

Elhangzott, hogy a felújítás I. ütemében az eredetileg tervezett munkákat megelőzően szerkezetmegerősítési feladatokat szükséges elvégezni. A tartószerkezeti tervezés során a templom falazott szerkezeteiben (a falakon, boltöveken, boltozatokon, padlástérben) jelentős mennyiségű, különböző mértékű (akár több cm-es) repedéseket tártak fel.

A munkákat az épület szerkezetének megerősítésével kell kezdeni

Fotó: Szalóky Zsolt, Lampért Gábor

Eszerint a következő munkálatok elodázhatatlanná váltak: a hajó, a szentély, a toronysisakok tetőzetének megerősítése, valamint a falak és a boltozatok feszítőkábeles megerősítése. A templom falazott szerkezetei állapotának minél hosszabb ideig történő megőrzése érdekében a tartószerkezeti szakvélemény feszítőkábeles megerősítést javasolt, ami hatékonyan tudja biztosítani a templom hosszirányú, keresztirányú és koszorúszerű összefogását is.

Az épület födémszerkezete is megerősítésre és felújítása szorul, jelentős mennyiségű faanyag cseréjére és acélmegerősítésre van szükség. A plébániatemplom szerkezeti megerősítésére 2023. július 21-én örökségvédelmi engedélyt kapott a főegyházmegye.

A munkák – az időjárás függvényében – várhatóan a jövő év első felében fejeződnek be, amivel párhuzamosan a homlokzat megújítása is megkezdődhet.

A templom kívül-belül megújul

Fotó: Szalóky Zsolt, Lampért Gábor

Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta: a templom környéke az elmúlt 10 évben nagyon sokat változott, megújult a Fő tér, az Esterházy-kastély, újjáépült a kastélykerítés, és ennek a folyamatnak a betetőzéseként is értelmezhető a templom megújulása.