Hétvégi Programajánló: Paprikanap Ópusztaszeren

Forrás: turizmus.com

 2017. október 12. 12:33

Október 14-én, szombaton minden a paprikáról fog szólni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol megismertetik a látogatót a fűszerpaprika-feldolgozás hagyományos, a tájegységre jellemző módszereivel.
A látogató maga is tevékenykedhet ezen a napon: törhet paprikát külüvel, szemügyre veheti a paprikamalmot működés közben, de elkészítheti saját fűszerpaprika-füzérét is.

A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a Dél-Alföldön minden bizonnyal a szeged-alsóvárosi ferences szerzetesek ültettek először, kezdetben dísznövényként nevelték, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig „a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására alkalmazták.

Október 14-én minden a paprikáról fog szólni az Emlékparkban

A fűszernövényt a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik jellegzetes kultúrnövényévé vált. A paprika hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek