Paradigmaváltás a linzi turisztikai desztináció-menedzsmentben

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. április 09. 12:42

Az egyik leginnovatívabb európai turisztikai szervezet hírében álló turisztikai egyesület, a felső-ausztriai Linz Tourismus teljesen új alapokra helyezte munkáját – olvasható a szervezet frissen publikált koncepciójában.

A számos nemzetközi elismeréssel, köztük smart tourism city EU Bizottsági különdíjban is részesült, korábban az Európai Kulturális Fővárosa címet is viselő Linz város turisztikai szervezete a jövőben a város és környező régió tudáslaborjaként, digitális élménygeneráló- és történetmesélő turisztikai szervizközpontként definiálja saját szerepét.

„A világ turizmusa a koronavírus okozta világjárvány előtt is beteg volt már, számos vadhajtással és anomáliával, amely során a helyben élők és a látogatók közti egyensúly és harmónia megbomlott. A jövőben a turizmus menedzselésével foglalkozó szervezetek feladata a bizalom és a harmónia megteremtése, a vendégforgalom optimalizálása lesz” – olvasható a linzi turisztikai egyesület új, a jövő kihívásaira adott válaszokat bemutató munkaanyagában.

Linz Tourismus – pillantás a jövőbe

Fotó: © Linz Tourismus

A jövőben a turisztikai desztináció-menedzsment (TDM) szervezetek feladata a helyi lakosság, a szabadidő-gazdasághoz bármilyen formában kapcsolódó szolgáltatók, illetve a látogatók közötti találkozások optimális megszervezése és generálása lesz.

A desztináció helyett megteremtették az élménytér fogalmát, amely kialakítása és optimális működtetése az új TDM szervezetek alaptevékenysége. „Manapság senki sem akar már turista lenni, aki programokon vesz részt, előre meghatározott útvonalakat jár be, s elkülönülten sodródik a felkeresett térben” – írják a Linz város turisztikai feladatait számba vevő összeállításban.

Az új TDM-ek feladta ennek megfelelően a „találkozások karmesterként” a helyiek és a látogatók között gazdagító találkozásokat szervezni, interakciókat létrehozni, ezek számít növelni.

Az idegenvezetők szerepe, mint „két lábon járó wikipédia” eltűnik, helyette az új megközelítés szerint ők lesznek a helyi találkozások generátorai, a látogatások házigazdáik. A digitalizáció hatásai eddig inkább a foglalási és értékesítési rendszerekben érezhetőek, de a helyi információ és élményátadás terén kevésbé.

Ebből kiindulva a Linz Tourismus idéntől teljesen egyedülálló, igényvezérelt szolgáltatást vezet be, amely során a helyiekkel tervezett találkozásokat is tartalmazó, komplett városi élménycsomagok is foglalhatóak lesznek. Ráadásul mindezt az EU utazási csomag irányelvének megfelelő garanciákkal teszik elérhetővé, amely szállást és egyéb szolgáltatásokat is tartalmazhat igény szerint. A jövőben egyetlen digitális csatornába fut össze a város valamennyi kommunikációs és marketing aktivitása, amely real time foglalási és visszaigazolási lehetőséget is tartalmaz, illetve megteremeti a látogatóforgalom városon és régión belüli optimális terelését.

A turisztikai élmény akkor tökéletes, ha az azt átélő, kipróbáló embert megérinti, elgondolkodtatja, rádöbbenti valami új felfedezésre, gondolatra. Ezen a transzformációs folyamaton ment át Linz is az elmúlt évtizedben, s a mostani válság idején az idő őket igazolja.

Az életminőség, életművészet, életörömök mind-mind olyan jövőorientált hívószavak és célok, amelyek nélkül nem lehet sikeres turizmusfejlesztést végezni – foglalja össze a jövőbe mutató linzi turisztikai koncepció lényegét Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő, Linz város bécsi és magyarországi különmegbízottja.

A Linz Tourismus friss szakmai koncepciója elérhető ITT, a 2021-es programkatalógusa pedig ITT.