Párizs kvótához kötné a rövid távú lakáskiadást a turisztikai zónákban

Forrás: turizmus.com

 2021. április 13. 10:42

Párizs komolyan fontolgatja, hogy kvótát vezet be a szezonálisan kiadott szálláshelyekre a város kiemelt turisztikai területein, például a történelmi belvárosban, vagy a Montmarte-on, de akár be is tiltanák teljesen a rövidtávú lakáskiadást.

A párizsiak lakhatási lehetőségeinek elősegítése érdekében Ian Brossat, a lakásügyekért felelős tisztviselő-helyettes meg akarja vizsgálni ennek az intézkedésnek a megvalósíthatóságát, amely a kvóta bevezetésétől akár a teljes betiltásig terjedhet a főváros frekventált turisztikai területein. A párizsi városháza április 13-án, kedden prezentálja a terveket a tanács előtt – írja a Tourism Review az AFP hírére hivatkozva.

A tervet 26, random sorsoláson kiválasztott városlakó véleményezte, csak úgy mint korábban Barcelonában, ahol hasonló intézkedéseket hoztak meg, hogy a lakosságot védjék a rövidtávú lakáskiadások negatív hatásaitól. A spanyol városban végül drasztikusan korlátozták az Airbnb, a Booking, a Tripadvisor vagy a HomeAway révén bérelt turisztikai szálláshelyek bővülését.

Ian Brossat szerint a terv egyelőre az, hogy megvizsgálják, “hogyan működhetne egy ilyen kvótarendszer Párizsban, és mennyire lenne hasznos. Ha pedig a tervek megvalósíthatónak és hatásosnak bizonyulnak, akkor jogszabályi változtatásokra lesz szükség."

parizs_123rf

Az Airbnb szerint a kvóta bevezetése törvénytelen lenne Párizsban

Fotó: 123rf.com

A tisztviselő már lát is egy jogi lehetőséget a rövidtávú lakáskiadás korlátozására. A decentralizációs törvényjavaslat részeként a város polgármester-helyettese, Anne Hidalgo és csapata azt szeretné, ha a törvényhozó “felhatalmazná az önkormányzatokat, hogy saját maguk szabályozzák a rövidtávú turisztikai szálláshelyeket a helyi sajátosságokhoz mérten. Ha ez sikerrel járna, Párizsban is központi engedélyhez köthetnék az összes turisztikai célú lakáskiadást a jelenlegi deklaratív rendszer helyett.”

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt a világ nagy részén szinte leállt a nemzetközi utazás, Párizs továbbra is a szezonális lakáskiadás legnépszerűbb helyszíne, a világ vezető városa az Airbnb számára – amely évek óta konfliktusban van a párizsi városi tanáccsal.

„A kvóta bevezetése a szezonális bérleményekre törvénytelen lenne” – reagált az Airbnb, emlékeztetve arra, hogy „az önkormányzatoknak nincs jogi hatásköre ilyen típusú, a rövidtávú lakáskiadást hátrányosan megkülönböztető intézkedések bevezetésére.”

„Az Airbnb-n a házigazdák döntő többsége helyi lakos, aki alkalmanként kiadja a saját lakását” – hangsúlyozza a foglalási oldal, amely szerint 2020-ban az Airbnb-n kínált párizsi lakások 95 százalékát 120 napnál rövidebb időre bérelték.

Nem ez az első eset, hogy Párizs a rövidtávú lakáskiadók ellen döntött. Még februárban – a lakhatási hiány kezelésére – a városi hatóságok kötelezővé tették az adóhatósági regisztrációt a lakástulajdonosok számára, és 120 napra korlátozták az elsődleges lakóhely kiadását.

A második otthonnal rendelkezőkre vonatkozó szabályok még szigorúbbak. Annak érdekében, hogy valaki egy berendezett ingatlant kevesebb mint egy évre adhasson bérbe, a tulajdonosoknak engedélyt kell kérniük a helyi hatóságoktól a lakás bejegyzett használatának megváltoztatásához. Ezután kötelesek egy hasonló vagy nagyobb méretű kereskedelmi ingatlant vásárolni, és kompenzációként kiadó lakássá alakítani.

A döntés ellen fellebbeztek, de a bíróság úgy ítélte meg, hogy a város rendeletei megfelelnek az európai jogszabályoknak, ezzel lehetővé téve, hogy a szabályokat megszegő több mint 400 lakáskiadó elleni intézkedés folytatódhasson és akikre 50 ezer eurós büntetést szabtak ki végül.