Párizsban száz év után újra lehet majd úszni a Szajnában

Forrás: turizmus.com

 2023. július 26. 20:45

A Szajna tisztítására vonatkozó 1,4 milliárd eurós terv keretében már évek óta folynak a munkálatok Párizsban, azonban az olimpiai játékok élénkítő hatást gyakoroltak rá. A párizsi olimpia után három szabadtéri fürdőhelyet nyitnak meg 2025-ben a Szajnán.

Egy év van hátra a párizsi olimpiáig, a város pedig a történelmi jelentőségű takarítás utolsó körében jár. A 2018-ban megkezdett folyóregenerációs projekt lassan, de biztosan meghozza az eredményt, ugyanis a folyóba már elkezdtek visszatérni a halak, a víz pedig egyre kevésbé zavaros – írja a CNN.

A francia főváros polgármestere, Anna Hidalgo elárulta, hogy az olimpiai játékokat követően, 2025 nyarától a nagyközönség három fürdőhelyen (Bras Marie, Bras de Grenelle és Bercy) úszhat majd a Szajnában. Az úszóhelyeket bójákkal és pontonnal jelölik ki.

2025-től három helyen is úszhatnak a párizsiak és a látogatók a Szajnában

Fotó: 123rf.com

 

A folyóban a magas szennyezés miatt 1923 óta tilos fürdeni, azonban az elmúlt években kialakított sétányokkal és ideiglenes strandokkal – most pedig a három új fürdőterülettel – a párizsiak és a látogatók egyre inkább visszakapják a folyót.