Párizsban és nyolc francia nagyvárosban kijárási tilalmat vezetnek be

Forrás: MTI

 2020. október 15. 11:52

A koronavírus-járvány megfékezésére a francia kormány rendeletben szerdán ismét kihirdette az egészségügyi rendkívüli állapotot, amely biztosítja a jogi keretet bizonyos korlátozásokhoz október 17-én éjféltől az ország egész területén.

A maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és az elővárosokban, valamint nyolc nagyvárosban (Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe szombat éjféltől.

"A kijárási tilalom először négy hétig fog tartani, és a parlament elé megyünk a december 1-ig tartó hosszabbításért. Hat hét az az idő, ami jelenleg szükségesnek tűnik" – közölte Emmanuel Macron államfő. A kormány rendeletben maximum egy hónapra rendelhet el korlátozásokat, minden további hosszabbításhoz parlamenti felhatalmazás szükséges.

A francia köztársasági elnök elmondta, hogy az érintett nagyvárosokban minden színháznak, mozinak, étteremnek este 9 óráig be kell zárnia. Megerősítette, hogy a vendéglátásban, az idegenforgalomban, a kulturális életben, a rendezvényszervezésben és a sportban kényszerszabadságra kényszerülők fizetésének 100 százalékát átvállalja az állam a munkahelyek megtartására érdekében.

Párizsban este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe szombat éjféltől

Fotó: 123rf.com

"Nem megyünk étterembe 21 óra után, nem megyünk bulizni a barátokhoz, mert jól tudjuk, hogy ott fertőződhetünk meg a leginkább"– hangsúlyozta az elnök. A szabálysértőket 135 euróra büntetheti a rendőrség.

Az államfő kiemelte, hogy az országon belüli közlekedésben nem lesznek korlátozások. Ugyanakkor arra is megkérte a franciákat, hogy a magánrendezvényeken ne legyenek hatnál többen.

Az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint az előző 24 órában 22 591 új fertőzöttet regisztráltak, a szombati csaknem 27 ezres, és az azt megelőző napokon regisztrált több mint 20 ezres rekordok után. A járvány kezdete óta 779 063 koronavírusos esetet tártak fel az egészségügyi hatóságok. Az elhunytak száma 24 óra alatt 104-gyel 33 037-re emelkedett.