Párizsban ne buszozzunk – sétáljunk vagy kerékpározzunk!

Forrás: telegraph.co.uk

 2019. július 07. 10:51

A világsajtóban nagy visszhangot kapott, hogy Párizsnak elege lett a turistabuszokból, amelyek nap, mint nap ellepik a belvárost. A főváros polgármester-helyettes egyéb közlekedési módokat javasol a turistáknak.

A távolsági, valamint a városnéző buszok egyaránt környezetszennyezők és akadályozzák a forgalmat. Párizs központjában a francia főváros polgármester-helyettes bejelentette, ragaszkodnak ahhoz, hogy a látogatók álljanak át környezetbarát tömegközlekedési módokra.

Emmanuel Grégoire azt javasolja a külföldieknek, hogy sétáljanak, kerékpározzanak vagy vegyék igénybe a városi buszokat és a metrót.

Bár a párizsi helyzet nem olyan kritikus, mint amilyen Velencében vagy Barcelonában tapasztalható, a párizsiak aggódnak a turistacsoportok miatt. A buszok már nem szívesen látott jelenségek a város szívében – hangsúlyozta  Emmanuel Gregoire.

Egyáltalán, a fény városának elege van az overtourismból. Bár az idegenforgalom jelentős bevételt hoz, ma már a környezetszennyezés is komoly szempont lett.

Egyre több olyan intézkedést vezetnek be, amely ezt próbálja kivédeni. A múlt héten a főváros vezetése betiltotta a 13 éves vagy annál idősebb dízelmotorokkal rendelkező járművek behajtását a városközpontba.

A turistáknak is úgy kell viselkedniük, ahogyan az itt élőknek, azaz át kell állni a környezetbarát mobilitási lehetőségekre, vagy a tömegközlekedést kell igénybe venni – hangsúlyozzák a város vezetői.

Tavaly több mint 50 millió ember látogatott Párizsba, illetve a főváros környéki régióba

Fotó: pixabay

Az egyik új törvény az eddiginél nagyobb hatáskörrel ruházza fel a helyi hatóságokat az alternatív közlekedési módok – beleértve a bérelt kerékpárokat és az elektromos robogókat – támogatására.

Amíg a buszforgalom csökkentésére vonatkozó új jogszabály hatályba nem lép, a hatóságok a városon kívül parkolóhelyet hoznak létre a buszok számára.

A városházán nem először tartottak szemináriumot a tömegturizmus jelenségéről. A rendezvény ideje alatt a hatóságok megkérdezték, a párizsi emberek hogy vélekednek a turisták beözönléséről, akik, igaz, hogy a helyi gazdaságot erősítik, de zajszennyezést, a lakásbérleti díjak emelkedését és forgalmi dugókat okoznak.

Ugyanakkor a francia idegenvezetők szövetsége azzal vádolta az önkormányzatot, hogy nem teremti meg olykor még a szükséges higiéniai feltételeket sem, pedig Párizsnak gondoskodnia kell róla, hogy a turisták minőségi szolgáltatásokat kapjanak. Jelenleg ez sokszor sajnálatosan hiányzik – emelte ki Aude Deboaisne, a szövetség alelnöke.

A francia főváros önkormányzata azt ajánlja az idegenvezetőknek, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez, és népszerűsítsék a vezetett kerékpáros túrák, vagy a fejhallgatóval történő gyalogtúrákat a buszos városnézések helyett.

Tavaly több mint 50 millió ember látogatott Párizsba, illetve a főváros környéki régióba, ez a szám egy évvel korábban még 48 millió volt. Ez a forgalomnövekedés ráadásul annak ellenére történt, hogy több hónapban jelentős tüntetések voltak a francia fővárosban.

Franciaország a világ leglátogatottabb országa, amely tavaly rekordszámú, 89,4 millió látogatót fogadott, ami ugyancsak nőtt, a 2017-es 86,9 millióhoz képest.

Kapcsolódó cikkek

Költözik a Mona Lisa

2019. július 01.