Pécs, a zöldülő

Forrás: MTI

 2016. november 25. 11:27

Európa zöld fővárosa címre hajt Pécs, melynek érdekében folyamatosan több tucat közterületen zajlott és zajlik jelenleg is a város növényesítési programja.

2010-hez képest az elmúlt években már közel háromszorosára nőtt Pécs virággal borított területeinek aránya. Az elmúlt idényben pedig kiemelt jelentőséget adtak a fás szárú növényeknek is: közel kétezret telepítettek belőlük, idén tavaszig pedig 8400-at, köztük 5400 fát.

Fotó: Wikimedia Commons


Páva Zsolt polgármester kiemelte: a munkák során a fapótlás mellett a mediterrán hangulat erősítése volt a cél. Sok helyen érdekes növények jelennek meg, például a selyemmirtuszok, mirtuszloncok, szamócafák, mexikói ligetszépék. A Jókai térre tucatnyi, magas törzsre nevelt, örökzöld liliomfa került ki.

A növények egy jelentős részét Pécs saját maga nevelte a Városi Csemetekertben.

A Kertváros forgalmas, még nem díszített kereszteződéseiben mintegy 800 évelő növényt ültetnek ki. Díszítik a város keleti kapujának számító Pécsváradi út - Üszögi út deltáját is. A kertészeti munkák egy esztétikus zöld kapu kialakítását célozzák, ahogy ez a Kertváros esetében, a Siklósi útnál is történt.

A fásítás, a növényesítés mellett barcelonai, párizsi mintára végezték el a Keszüi úti platánok fiatalító metszését. A munkát egyrészt a fák egészségének, másrészt a környéken élők biztonságának a fenntartása indokolta.

 

Szamócafa

Szamócafa, Fotó: Pixabay

 

A polgármester közleménye szerint a fásítás és növényesítés 2017 tavaszán is folytatódik. Ennek során szeretnék kiemelni a pécsi zöldfelületi rendszer frekventáltabb részeit: a belvárosi és városrészközponti területeket, városkapukat, nagy forgalmat lebonyolító, főbb közlekedési utak környékét.