Gyerekek fényfestései ragyogják be a pécsi adventi vásárt

Forrás: turizmus.com

 2023. november 28. 14:16

December 1-jén indul Pécsett a XII. Adventi Kézműves és Mesevásár, amelyen gyerekek fényfestései, ünnepi koncertek, vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek, valamint több mint félszáz kézműves és gasztronómiai kiállító hoz ünnepi hangulatot a Széchenyi térre.

Ékszerdobozzá válik a pécsi belváros, ahol a 17 méter magas karácsonyfa és a ragyogó adventi fénykapuk mellett minden eddiginél több világító szelfipont várja az érdeklődőket. A Jókai téren egy kétméteres, ragyogó rénszarvas, a Kossuth téren pedig egy háromméteres hullócsillag és egy angyalka csábítja közös fotóra a látogatókat. Ezeket egészíti ki a tavaly is nagy sikernek örvendő óriási mackó, rénszarvasszán, léghajó és ajándékdoboz.A pécsi adventhez kapcsolódóan december 1-én tárja ki kapuit a Janus Pannonius Látogatóközpont. Maga az adventi vásár pénteken 17 órakor nyílik meg Máger Róbert püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános és Péterffy Attila polgármester köszöntőjével, valamint a HuMen Brass Band koncertjével. Az ünnepi ízekről és illatokról 18 gasztronómiai kitelepülő gondoskodik, a közönség kedvenc forralt bor mellett puncsot és teaspecialitásokat kortyolhatunk, a széles ételkínálatban pedig olyan különlegességet is találunk, mint a leberkäse. A karácsonyi ajándékokat is könnyedén beszerezhetjük a 36 kézműves kitelepülő sokszínű kínálatának köszönhetően.

Az Adventi Fényfestő Gyerekrajzpályázatra érkezett alkotások advent első, második és harmadik hétvégéjén (péntek, szombat, vasárnap) 16.30–19.00 között öltöztetik szívmelengető fényköntösbe a Dzsámit, a nyertes alkotások pedig december 21-én 18.00–18.30 között lesznek láthatók. De nemcsak ilyenkor kap fényfestést a Dzsámi. Hétköznap esténként és hétvégén, a gyermekrajzok vetítését követően Dirk Clumsy animált fényfestése lesz látható a homlokzaton, amely minden héten megújul.

Az adventi hétvégéken gyerekrajzok öltöztetik fényköntösbe a dzsámit

Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A karácsonyváró programok között szerepel betlehemes műsor, palástmeditáció, senior örömtánc és kerámiafestöde. Fellép többek között Zsédenyi Adrienn, Hercku Ági és a banda, a Jazzation, a Fonogram-díjas Veronaki kvartett, lesz Swing Karácsony a Kuna testvérekkel és interaktív gyerekprogrammal készül a Tintaló Cirkusz. Hétköznap a Pécsi Rotary Klub adventi ünnepi műsora látható, hétvégenként pedig adventi hangversenyek hallhatók a Székesegyházban és Pécs katolikus templomaiban.

A Mesekuckóban pécsi színészek – Füsti Molnár Éva, Herczeg Adrienn, Vlasits Barbara, Stenczer Béla –, valamint Czirják Erika meseíró, Körtvélyesi László fotóművész és Matta Lóránt bábszínész olvassák fel kedvenc adventi meséiket minden hétvégén. Szombatonként a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit élvezheti a közönség.December 6-án nemcsak Gryllus Vilmos, hanem a Mikulás is ellátogat a pécsi adventi vásárba.Szombatonként az ökumené jegyében különböző felekezetek képviselői gyújtják meg a város adventi koszorúján a gyertyákat a Széchenyi téren.