Pécs az idei Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne

Szerző: Szalai Kornélia

Forrás: turizmus.com

 2018. június 07. 09:10

Ebben az esztendőben a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatának kiemelt helyszíne Pécs lesz, az esemény arca Oláh Gergő.

A rendezvénysorozat népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség az Emberi Erőforrások Minisztériumával karöltve study tourt szervezett Pécsre. Az egész napos program keretében az újságírók Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatójával és Oláh Gergő zenész-énekessel - akit ebben az esztendőben az esemény arcának választottak meg - közösen ismerkedtek meg a mecsekalji város turisztikai attrakcióival, az elmúlt években megvalósult fejlesztésekkel, betekintést kaptak a Janus Pannonius Múzeum tevékenységében, megtekintették a Múzeumok Éjszakája egyes helyszíneit, valamint megkóstolhatták a Pécsi Borvidék jellegzetes nedűit.

Közös éneklés Oláh Gergővel a dzsámi lépcsőin

Fotó: turizmus.com / Szalai Kornélia

A program a Pécsi Püspökségen vette kezdetét, ahol a résztvevők egy különleges időutazást tehettek a Magtár alatt található alagút-rendszerben egészen a Texas Bár nevet viselő - lehallgatásmentes -, az 1989 előtti időszak megpróbáltatásait bemutató kiállítás helyszínéig, amelyet annak idején Cserháti József püspök nevezett el így, a feltételezések szerint az indiánok üdvözlése adta hozzá az ötletet.

A Püspöki Kertben arra is fény derült, hogy június 23-án Kincsek Éjszakája elnevezéssel hívják játékra a vállalkozó kedvűeket, akik négy helyszínen Simon püspök elveszett érméit kereshetik meg. Többek között a Magtárat a püspöki palota kertjével összekötő alagútban, a kertben, ahol mindezt zseblámpával tehetik meg, valamint az ekkor éjszaka is nyitva tartó Székesegyház altemplomában. A megtalált érmék egyébként borra, s limonádéra cserélhetők be majd.

A Janus Pannonius Múzeum is számos érdekességgel várja a Múzeumok Éjszakáján a látogatókat, s miután a programsorozatban kiemelt helyet kap a családok és a kultúra kapcsolata, ezért a Pécsett élő, élt és jelentős alkotásokat létrehozók - Zsolnay, Angster, Littke - kiemelt szerepet kapnak. S, hát Vasarely sem maradhat ki a sorból, ugyanis ekkor nyílik Claire Vasarely kiállítása, amit unokája Pierre Vasarely nyit meg, s mesél majd érdekes történeteket nagyanyjáról és nagyapjáról egyaránt. A Vasarely Múzeumban majd arra is mód nyílik, hogy a neves festő egy alkotását bárki rászitáztathatja az általa hozott pólóra.

A mintegy tizenkét helyszínen zajló, száz program keretében egyebek mellett lehetőség nyílik majd arra is, hogy a régészek munkáját segítő eszközökkel is megismerkedhessenek a látogatók. Egyebek mellett a talajradarral, amelynek segítségével választ kaphatnak arra, mi mindent rejt még ma is a föld mélye. Ezen kívül a Mátyás korabeli pénzverés technikáját is kipróbálhatják az arra vállalkozók. Igazán különleges élménynek ígérkezik, hogy június 23-án este megszólalnak a város templomaiban az Angster orgonák.

A Modern Magyar Képtár Arczok és láthatárok címet viselő kiállításán pedig kamarazenakar előadásában csendülnek fel a Pécsett egykoron élt zeneszerzők művei. A Várostörténeti Múzeumban a hagyományokhoz híven idén is egyedi csemegék várják a látogatókat. Lesz hadtörténeti előadás, fegyverbemutató, zseblámpás tárlatvezetés, s számos interaktív program.

A Szerecsen Patika Múzeumban pedig gyógyteát lehet majd kóstolni, valamint gyógy-főzetet és gyógy-balzsamot készíteni. A Jakab-hegyi pálos kolostorhoz vezető hagyományos fáklyás túra idén sem maradhat el.

Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Tettye…

2018. április 23.