Madárkalács, társasjáték készítésére hív az új látogatóközpont Pécsett

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. december 04. 10:30

Befejeződött a pécsi Janus Pannonius Múzeum látogatóközpontjának kialakítása a Régészeti Múzeum egykori épületében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos támogatásával.

Teljes körűen felújították az épület tetejét, a gépészetet, a villamos hálózatot, nyílászárókat cseréltek és akadálymentes bejáratokat alakítottak ki. A munka során üvegszerkezetet helyeztek el a római kőtárban, és elvégezték a restaurálási munkákat is - közölte a pécsi önkormányzat, mely a napokban egyéb fejlesztések lezárultát is bejelentette.

Az épület földszintjén, az északkeleti részen két múzeumpedagógiai teret alakítottak ki, amelyek egyikében viseletmásolatokat, múzeumpedagógiai segédeszközöket tárolnak. A földszint nyugati szárnyában időszakos kiállításokra alkalmas tereket hoztak létre. Itt látható december 1-jétől a 19. század pécsi képzőművészetét bemutató, Ködképek a kedély láthatárán című tárlat. A külső kerti, földszintes raktárszárny helyén kávézót építettek.

A római kőtárban régészeti tárlatvezetés várja az érdeklődőket

Fotó: Péterffy Attila / Facebook

 

Az első emeleten kapott helyet A hely szelleme című állandó kiállítás, amely 2024 májusában nyílik meg a nagyközönségnek.
Az állandó kiállításon interaktív eszközöket - e-posztert, digitális totemet, érintőképernyős asztalt - építettek be, és tableteket szereztek be az interaktív múzeumpedagógiai programokhoz. A továbbiakban egyebek közt multimédiás mobilguide-rendszert, kültéri információs terminált, adatbázisok megjelenítéséhez interaktív, digitális falat, valamint fegyver- és viseletmásolatokat szereznek be.

A látogatóközpontban adventi programok - mézeskalács-díszítés, madárkalács-, fenyő- és karácsonyi társasjáték-készítés -, továbbá a karácsonyi ünnepkörről szóló néprajzi előadás, a római kőtárban régészeti tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

A Széchenyi téri központ december 1-től a pécsi adventi eseményekhez kapcsolódva várja programokkal a látogatókat.