Megmentik az enyészettől, és látogatóközponttá alakítják a pécsi TV-torony tövében álló szocreál épületet

Forrás: turizmus.com

 2023. október 19. 17:48

Ötven évvel ezelőtt adták át a pécsi TV-tornyot, amelynek környezete most teljesen átalakul a 2020-ban meghirdetett lakossági ötletbörze alapján. Így a korábbi Misina étterem épületéből látogatóközpont lesz.

Az elmúlt hétvégén a városvezetés bejárást szervezett, amelynek során Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nkft. vezérigazgatója beszélt arról, milyen állapotban volt az egykori Misina étterem épülete, milyen problémákat kellett megoldaniuk. A szabadpecs.hu beszámolója szerint elhangzott, hogy az épület lentről, fentről egyaránt beázott, és nem csupán a vízszigetelés volt a kivitelező feladata, hanem az épületszerkezet megerősítése, a víztározó kialakítása is.

A teljesen újjáépülő épület és a terület alapvető fejlesztési célja az, hogy mind az ide érkező családok, mind a hegyen sportolni, futni, kerékpározni vágyók jól érezzék magukat, ezért lesznek öltözők zárható kabinokkal, zuhanyzók, kerékpárkölcsönző, szervizpont, és egy kerékpármosó is.

Az épületet úgy alakítják ki, hogy a hajnalban sportolni szándékozók egy telefonos alkalmazás segítségével be tudjanak jutni a bekamerázott épület egy lezárt részébe, ahol az ott található zárható szekrényekbe letéve értékeiket, el tudjanak menni futni, túrázni, s a kirándulás végén lezuhanyozhassanak. De azt is tervezik, hogy sűrítik majd az 535 méter magasan lévő Misina-tetőre közlekedő buszjáratokat.

A torony és az egykori Misina-étterem épülete még a munkálatok megkezdése előtt

Fotó: facebook.com/tvtoronypecs

Az akadálymentesített épület földszintjén kerékpárkölcsönzőt alakítanak ki, az első emeleten pedig rendezvények, kiállítások számára is épül helyszín, míg az épület tetején SkyBar létesül. Az épület mellett készülő játszótéren egyszerre ötven gyerek is szórakozhat majd az átadást követően, de lesz egy kisebb úgynevezett felnőtt játszótér is.

A tetőterasz nyújtotta kilátás is impozáns, nem véletlen, hogy korábban felmerült egy jégpálya kialakítása ott, ám a tető teherbírása ezt nem teszi lehetővé, sőt a téli hónapokban a 197 méter magas TV-toronyról – amely az alatta elterülő város egyik büszkesége – potenciálisan lepotyogó jég miatt életveszélyes is lenne. De ugyanezért lemondtak arról, hogy napelemeket telepítsenek rá.

A megújuló épület látványterve

Fotó: facebook.com/misinatetopont

Az egykori Misina étterem és presszó, később Club 535 nevű diszkó egyaránt népszerű hely volt a maga idejében, mindkettő rétegigényeket szolgált ki. A szocreál stílusjegyeit magán hordozó épület már évtizedek óta az enyészeté lett, a hőingástól aprózódott a beton, egyre inkább szégyenletes romhalmazzá vált az épület, amelyet 2016-ban megvásárolt az önkormányzat 80 millióért. Az 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megújuló, egykori Misina étterem háromnegyedkész épületét bejáró pécsiek azt is megtudhatták, hogy a tervek szerint még az idén, év végén, amolyan karácsonyi ajándékként vehetnek birtokba.

Ugyanakkor a leglátványosabb bővítése az lesz, hogy az épületet „megtoldják” egy lombkorona-stéggel is, amely a városra és a mecseki lankára kínál csodálatos kilátást.