Pécs télen is nyitva: idén is vár a megújult Adventi Kézműves és Mesevásár!

Forrás: turizmus.com

 2021. december 01. 17:20

Új programokkal, új helyszínekkel, új partnerekkel vág bele Pécs az adventi rendezvénysorozatának újraélesztésébe.

A cél, hogy Pécs télen is nyitva legyen, azaz, hogy a nyári-őszi programsor mellett a város az adventi időszakban is nívós programokat kínáljon a turistáknak és a pécsi családoknak egyaránt.

A megújuló adventi programsor már idén tartogat:

  • vadonatúj programokat, civil szervezetek bevonásával;
  • új helyszíneket,
  • újdonság, hogy a Városháza is fényfestést kap, ami eddig soha.

Pécs egész évben csodálatos, de advent idején igazán varázslatos hangulat költözik a Mecsek lábánál fekvő város központjába. Legekből sincs itt hiány, messziről világít este „hazánk legnagyobb karácsonyfájaként” a Misinatetőn a TV-torony és az ország legnagyobb adventi gyertyái is itt gyúlnak fel: a Pécsi Székesegyház négy tornyának ünnepi díszkivilágítása hirdeti a hit, a remény, az öröm és a szeretet fontosságát.  Az adventi készülődés egyre fontosabb része kell, hogy legyen az egymásra figyelés, a közös élmény, ehhez pedig Pécs kiváló hely. Minden közel van, de mégis több napra ad élményt és programot. – mondta Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője.

Megújult a pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár

Fotó: Gadget Zoltán

Az adventi vásáron több mint 50 gasztronómiai és kézműves kitelepülő termékeiből válogathatunk, akik garantáltan kiemelkedő minőséget képviselnek, ugyanis őket egy pályázat keretében választották ki. Ennek során szempont volt a különleges vagy hiánypótló kínálat, a korábbi referenciák, a kimagasló minőség, valamint a helyi szereplők támogatása.

Pécs neve a Zsolnay Fényfesztiválnak köszönhetően már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Emellett hétvégente lesznek láthatók az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai a dzsámi homlokzatán. Minden pénteken, szombaton és vasárnap színpadi programok segítenek az ünnepre hangolódásban. Vadonatúj helyszínként csatlakozik a Pécsi Nemzeti Színház az Adventi Erkélykoncertek programmal, melyben közreműködnek a Pécsi Nemzeti Színház színművészei és a Pécsi Nemzeti Színház Énekkara. A Székesegyházban a Pécsi Püspökség szervezésében hat alkalommal Adventi hangversenyt tartanak.

– Sok újdonsággal készültünk az idei adventre: még több fényfestéssel és látványosabb díszekkel várjuk a látogatókat. A neves fellépők és a kiegészítő programok is egyértelműen kifejezik: nem csak helyieket várunk, megéri távolabbról is ellátogatni a pécsi adventi vásárra – mondta el Bleszity Péter, a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Az Adventi programok megtekinthetők a Pécs Nyitva weboldalon: https://pecsnyitva.hu/advent

A koronavírussal kapcsolatos jelenlegi szabályozások alapján az adventi vásár szabadon látogatható, míg a színpadi programokon való részvétel védettségi igazolványhoz kötött.

(X)