Pécset, Sopront és Győrt ajánlja úti célként a német Die Welt

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 25. 19:16

Magyarország és Szlovákia titkos gyöngyszemei címmel közölt cikket a német Die Welt. A két fővároson kívül olyan vidéki városokat is ajánl a lap, amelyek megérnek egy rövid kirándulást.

A kedvcsináló válogatásba a szlovákiai Kassa és Nagyszombat, Magyarországról pedig Pécs, Sopron és Győr került bele.

A Pécsről szóló rész már az elején kitér arra, hogy egykor sok német telepes érkezett erre a területre. Kiemeli a város hangulatát, építészeti emlékeit és multikulturális jellegét: mint írja, hagyományosan a Jókai tér vendéglőiben és bárjaiban találkoznak az egyetemisták, akik állítólag 65 különböző országból származnak.

A cikk megemlíti, hogy 2010-ben Pécs volt Magyarország első európai kulturális fővárosa, de ír a Pécsi Nemzeti Színház gigantikus esküvői tortára emlékeztető épületéről, valamint arról is, hogy a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház tornyaiból megcsodálható a Mecsekaljai borvidék, amelyre szintén érdemes tenni egy kirándulást.

A pécsi székesegyházat mint kilátóhelyet emeli ki cikkében a Die Welt

Fotó: Kincses Márk

Sopronról többek között azt írja a cikk, hogy 1989-ig, akárcsak Berlin, a tűzvonalban állt, a vasfüggöny gyakorlatilag a város határában húzódott. A várostól északra egy emlékmű áll azon a helyen, ahol 1989 júniusában a magyar és az osztrák külügyminiszter közösen egy lyukat vágtak a határkerítésbe.

Sopron a rendszerváltás óta újra össze van kötve természetes hátországával, az ausztriai Burgenlanddal, és sorsa felfelé ível – írja a cikk, amely a Tűztorony, a Fő tér patríciusházai és a városháza mellett megemlíti a kétnyelvű utcatáblákat és a mintegy 300 fogászati klinika német nyelvű reklámtábláit is, amelyek kedvező áron kínálják szolgáltatásaikat a német és az osztrák fogászati turistáknak.

Győr neobarokk városháza, amelynek 59 méter magas óratornyában minden órában felhangzik egy népdal, egy fővároshoz is méltó lenne – írja a cikk Győrről szóló része.

De megemlíti a sétálóutcát, az „impozáns" Széchenyi teret a vendéglátóhelyeivel és a Mária-oszloppal is, és hogy sehol másutt Magyarországon nem lehet olyan stílusos környezetben kenőcsöt és pirulát vásárolni, mint a „jezsuita kollégium"1654-ben alapított patikájában.

Némileg kilóg a sorból az óváros szélén 1978-ban emelt nemzeti színház, amely ferde betontetejével egy túldimenzionált gördeszka-ugrósáncra emlékeztet – teszi hozzá a cikk szerzője, aki a város termálvizéről is megemlékezik, amellyel már a középkorban is különböző testi bajokat enyhítettek.

 

Pécsnek pont jókor jött

Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője a megjelenés kapcsán a PécsMa.hu oldalnak elmondta, különösen jókor jött az ajánlás, hiszen a város szakemberei képviselik majd a Pécs-Villány turisztikai térséget szeptemberben a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Visit Hungary Nonprofit Zrt. szervezte németországi roadshow-n, ahol az utaztatással foglalkozó német partnerek nyilván jó néven veszik, ha saját szerzőik tollából származó anyagokat is fel tudnak mutatni egy-egy kínált úti célról. Hozzátette, az ide látogatók száma is növekedhet az által, ha a most megjelenthez hasonló írásokat találnak Pécs nevét beütve a keresőbe. Ennek érdekében több hazai és nemzetközi tanulmányutat szerveznek a városba és a térségbe.