A műfaji sokszínűség jellemzi a Pécsi Galériák idei évadát

Forrás: turizmus.com

 2024. február 16. 13:54

A művészetkedvelők idén sem fognak unatkozni Pécsen, mutatjuk a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó Pécsi Galériák – Vizuális Művészeti Centrum 2024-es kiállítási programját.

A Pécsi Galériában február 9-től március 9-ig látható Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter szobrászházaspár közös kiállítása, Territory címmel.

Február 15-én a Martyn Galériában Csizy László legújabb számítógépes grafikáit, Az újra felfedezett vonalakat ismerhetik meg az érdeklődők.

Március 9-től az Országos Kerámia Triennálé keretében a kortárs kerámiaművészet autonóm művészeti alkotásait és designtárgyait láthatják az érdeklődők az m21 Galériában.

Az évenként megrendezésre kerülő Pécsi Fotótavasz idei kiemelkedő eseménye a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának átfogó bemutatkozása, amely március 23-án nyílik a Pécsi Galériában, sok kiváló pécsi fotóművész érintettségével.

Az eseménysorozat részeként a Művészetek és Irodalom Házában mutatkozik be a Gandhi Fotóklub és a Gandhi Gimnázium Művészeti Iskolája, „A fény útján” című kiállításukkal.

A Pécsi Galériában március 9-ig látható Tóth Zsuzsi és Lengyel Péter szobrászházaspár közös kiállítása, a Territory

Fotó: pecsigaleriak.hu

A Művészetek és Irodalom Háza Játéktere továbbra is a kísérletező kedvű fiatal művészek installációit mutatja be.

Az idei évben a Pécsi Galériák – Vizuális Művészeti Centrum tovább szeretné bővíteni a műfaji palettát. Május 30. és június 22. között átfogó urban art kiállítássorozattal és fesztivállal igyekszik bemutatni a ’70-es évektől progresszíven kibontakozó városi művészet előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit és különböző irányzatait, mind az m21, mind a Pécsi Galériában, illetve külső helyszíneken.

A programsorozat egyik kiemelkedő és meghatározó eleme lesz a New York-i MOMA-ban, a párizsi Pompidou Központban is nagy sikerrel bemutatkozott francia művész, Jacques Villeglé (1926-2022) kiállítása, amely június 20-án nyílik az m21 Galériában.

Idén ismét lesz GraphicPécs grafikai fesztivál, amely november 7-én a két évvel ezelőttihez hasonló átfogó kiállítással kezdődik az m21 Galériában, Rock, Pop, Undergroud címmel.

A tárlat a könnyűzene és a különféle ellenkulturális, politikai mozgalmak viszonyát vizsgálja plakátokon, lemezborítókon, zenei újságokon, fanzineken keresztül. A Pécsi Galériában ezzel párhuzamosan a pécsi és haza undergroundhoz kapcsolódó grafikai munkák lesznek láthatók a ’80 évek elejétől.

További részletek: https://www.pecsigaleriak.hu