Peking újra múzeumokat zár be a Covid miatt

Forrás: turizmus.com

 2022. november 23. 18:40

A kormány zéró-Covid-politikája ellenére folyamatosan emelkedik a fertőzések száma Kínában. Pekingben emiatt múzeumokat és parkokat, Sanghajban kulturális létesítményeket és szórakozóhelyeket zártak be.

Pekingben kedden újra parkokat, bevásárlóközpontokat és múzeumokat zártak le a Covid-19 terjedése miatt, és több kínai városban újra elkezdték tömegesen tesztelni az embereket – írja a skift.com.

Bár Kína november elején némileg enyhítette eddigi zéró-Covid-politikáját, járványügyi előírásai, köztük a beutazásra vonatkozó szabályok továbbra is egyedülállóan szigorúak. A fertőzések száma mégis folyamatosan emelkedik az országban, hétfőn több mint 28 ezer új, nem külföldről behurcolt esetet jelentettek, ami közelít az áprilisi napi csúcshoz. A fertőzések mintegy felét a déli Kantonban és a délnyugati Csungkingban regisztrálták.

Az esetszám Pekingben is minden nap csúcsot dönt, hétfőn 1438 megbetegedést jelentettek, szemben a vasárnapi 962-vel. Az egészségügyi hatóságok a hétvégi három eset óta újabb két halálesetet hoztak összefüggésbe a Covid-19-cel, amire május óta nem volt példa Kínában.

Pekingben újra bezárják a múzeumokat a Covid miatt

Fotó: 123rf.com

Peking hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a pandémia legnehezebb próbája előtt áll. A beutazási szabályokat megszigorították, így a Kína más vidékeiről érkezők számára háromnapos karantént írnak elő. Néhány lakos beszámolója szerint sok múzeum mellett az olyan, a lakosság körében igen népszerű helyszínek is bezárnak, mint a Happy Valley vidámpark vagy a Chaoyang park. A középületekbe pedig csak 48 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni.

Sanghaj is lépett, miután 48 új helyi fertőzést regisztráltak: a város 16 kerületéből hétben elrendelték a kulturális létesítmények és a szórakozóhelyek bezárását.

A kínai kormány továbbra is azzal indokolja zéró-Covid-politikáját, hogy az életeket ment, és az egészségügyi rendszer túlterheltségének megelőzése miatt is szükség van rá. Sok frusztrált közösségimédia-felhasználó azonban már a katari labdarúgó-világbajnokság maszkot nem viselő szurkolóival példálózik. „Katarban tízezrek nem viselnek maszkot. Mi pedig még mindig pánikolunk” – írta egy felhasználó a Weibo platformon.