Pénteken indul a jegyértékesítés a Müpa 2022-es programjaira

Forrás: turizmus.com

 2021. november 03. 16:40

2022-ben is a nemzetközi klasszikus és könnyűzenei szcéna, a magyar kulturális élet legkiemelkedőbb előadóival, valamint jól ismert fesztiváljaival és tematikus programsorozataival várja a nézőket a Müpa.

Az előző évekhez képest újdonság, hogy a Müpa a 2021/22-es szezonra nem bérleteket kínál: egyesével értékesíti előadásait. Az évad programjaira több lépcsőben zajlik a jegyárusítás, november 5-én, pénteken 10 órától az évad második felének eseményeire nyílik meg a jegyvásárlás lehetősége.

A könnyed műfajok kedvelői számos izgalmasnak ígérkező program közül választhatnak a netkorszak ifjú titánjának monumentális estjétől a hazai pop veteránjainak nagyívű produkcióiig. A Youtube-on 2012-ben berobbant, és azóta is szárnyaló Jacob Collier különböző stílusokat és irányzatokat magába foglaló, többlemezes Djesse projektjének esszenciájával látogat el a Müpába.

A könnyűzene más területéről érkezik a Jazzlegendák sorozat következő fellépője, a hosszú évtizedek óta töretlen sikernek örvendő Pat Metheny. A megszámlálhatatlanul sok díjjal és bolygószerte lelkes rajongótáborral rendelkező gitárfenomén feltörekvő tehetségeket a középpontba állító, Side-Eye című produkcióját hozza el.

De nemcsak a tengerentúlról érkező ikonok adnak koncertet a következő hónapokban: 70. születésnapja alkalmából a hazai popzene emblematikus figurája, Müller Péter Sziámi és saját együttese az Óbudai Danubia Zenekarral, valamint jeles vendégekkel kiegészülve csap ünnepi örömzenélést.

A Grecsó Krisztián – Hrutka Róbert páros pedig egy meghitt hangulatú este erejéig zenekarrá bővül, és egy rendhagyó, irodalom és zene határmezsgyéjén egyensúlyozó, személyes hangvételű lemezbemutatóval készülnek.

Wayne Marshall

Fotó: Edgard Brambi

A 2021/22-es évad művészének választott sztárszoprán, Baráth Emőke sok emlékezetes közös munkát követően ismét Philippe Jarousskyval dolgozik, márciusi, Händel legszebb műveiből összeállított koncertjük egyik, ha nem a legnagyobb különlegessége, hogy a kontratenort ezúttal tőle kevésbé megszokott szerepben, a karmesteri pulpituson köszönthetjük.

Az opera világának egy másik ragyogó csillaga, a New York-i Metropolitan dívája, Joyce DiDonato valódi zenés színházi élményt kínáló, a paradicsomi lét témáját körbejáró tematikus estjén régi szövetségeseivel, a szintén nemzetközi hírű, historikus hangszereket megszólaltató Il Pomo d’Oro zenekarral lép színpadra.

Világklasszis szólistákkal, korunk egyik legjelentősebb karmesterével, Christian Thielemann-nal és ínyenc műsorral érkezik a Müpába a nagy múltú Drezdai Staatskapelle. Az együttes koncertjén egy romantikus alapmű, Mendelssohn Skót szimfóniája és Zemlinsky hazánkban kevésbé ismert, de annál megindítóbb alkotása csendül fel.

Az angliai születésű, változatos ízléssel bíró, rögtönzésben is kiemelkedő orgonaművész, Wayne Marshall ugyancsak különleges műsorral kedveskedik a Müpa nézőinek: saját improvizációi mellett a 19–20. század francia orgonarepertoárjából és a 20. század – magyar közönség számára – kevésbé ismert remekeiből ad ízelítőt.

Az évad második felében visszatérnek, és ismét gazdag programkínálattal jelentkeznek az intézmény nagy érdeklődésre számot tartó fesztiváljai, mint például a világhírű Budapesti Wagner-napok.

A Régizene Fesztiválon ezúttal Cherubini és Händel művei mellett a katalán reneszánsz remekeiből is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők, a programot pedig a világszerte ünnepelt mexikói tenor, Rolando Villazón és az Ensemble L’Arpeggiata estje koronázza meg.

Cyrille Aimée

Fotó: Müpa

Az immár hagyományosnak számító, háromnapos Jazztavasz 2022-ben is változatos feltöltődési lehetőségeket kínál a műfaj kedvelőinek: a francia–dominikai Cyrille Aimée koncertje mellett két izgalmas társulás, a Yellowjackets és a WDR Big Band, illetve a Sarah McKenzie Group és Bolla Gábor játékát élvezhetjük.

De folytatódnak a Müpa népszerű irodalmi és zenés sorozatai is: a New York-i Metropolitan Opera közvetítései között három vadonatúj előadást és közkedvelt klasszikusokat találnak az érdeklődők, de az újcirkusz- és táncelőadások rajongóinak is lesz miből válogatniuk.

További információ a 2021/22-es évad második felének programjairól ITT.