Pénteken kezdődik a Summerfest folklórfesztivál Százhalombattán

Forrás: MTI

 2022. augusztus 09. 19:34

Az ország minden szegletéből érkeznek táncosok, énekesek, előadók augusztus 12-21. között a 29. százhalombattai Summerfest folklórfesztiválra, amelynek díszvendége Kárpátalja lesz.

Az összművészeti fesztivált Summerfest Magyar Kincsestár néven, külföldi vendégek nélkül rendezik meg a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház szervezésében. A szervezők tájékoztatása szerint, amíg nem nyílik lehetőség a személyes jelenlétre, a korábbi fesztiválok külföldi vendégeivel online tartják a kapcsolatot.

"Most örülünk a jelennek, örülünk, hogy megszervezhetjük a fesztivált, és boldogok vagyunk, hogy nem is akármilyen tartalom várja az érdeklődőket" – olvasható a szervezők keddi közleményében.

A beharangozó szerint a fesztivál központi gondolata az ünnep. A programban szerepel az Ásó, kapa, nagyharang – menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás, amelyben a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes Független Színház mellett a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes, a jászberényi Jászság Népi Együttes, a Debreceni Népi Együttes, a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes, az Angyalföldi Vadrózsa Néptáncegyüttes mintegy 200 felnőtt táncosa és közel 100 gyermek táncos lép színpadra.

Az Ásó, kapa, nagyharang – menyegző a Kárpát-medencében című táncszínházi előadás próbáján

Fotó: Summerfest

A fesztiválon látható lesz a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Mestermunka című táncszínházi előadása is, amely a Déryné Program támogatásában valósult meg. A rendezvénysorozaton fellép a Cimbaliband, a Kalyi Jag, és a Rézeleje zenekar. Emellett a programban szerepel az új utakat kereső Urban Verbunk Táncegyüttes néptáncra épülő látványszínháza.

A hivatásos társulatok legjobbjai is színpadra lépnek: látható lesz a Magyar Állami Népi Együttes, a Fitos Dezső Társulat, a Duna Művészegyüttes és a Szegedi Kortárs Balett egy-egy előadása.
A fesztivál díszvendége Kárpátalja lesz, ahonnan az idei évben is népzenészek, néptáncosok érkeznek a fesztiválra. A Petőfi évhez kapcsolódva a fesztiválon részt vesz a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháza is, a Helység kalapácsa című előadással.

A családi és gyermekprogramok idén a hungarikumokra épülnek. A mindig furfangos, győztes Vitéz László és a Bahorka Társulat is várja a kicsiket.
Emellett Bajkó Bence fiatal népi iparművész maszatos selyemből készült viseletkiállítása és az Iharos Népművészeti Egyesület tárgyi kiállítása gazdagítja a programot.

Az eseményeket a Barátság Kulturális Központban és annak külső helyszínein rendezik meg.