Pénteken tartják az Erőművek éjszakáját

Forrás: MTI

 2022. október 28. 15:48

Pénteken tartják az Erőművek Éjszakáját, a programsorozatot az MVM Észak-budai Fűtőerőművében nyitották meg.

Az érdeklődők ezen a napon megismerkedhetnek az erőművekben, a fűtőművekben, és – idén először – a hulladékfeldolgozóknál és a víziközmű-szolgáltatóknál zajló munkával.

A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleménye szerint az idei Erőművek Éjszakáján a szervezők országszerte 70 helyszínen, mintegy hatezer érdeklődőt fogadnak.
A rendezvény fő célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan és energiahatékonyan bánni erőforrásainkkal.

A rendezvény egyik célja az erőforrásokkal való tudatos bánásmód fontosságának bemutatása

Fotó: 123rf.com

A változatos helyszíneken a látogatók betekinthetnek a hagyományos energiatermelés folyamataiba, választhatnak atom, biomassza, hulladék, lignit, szolár vagy éppen víz alapú technológiát alkalmazó erőművet is, illetve megnézhetik a városi távfűtőművek működését. Az idén megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékgazdálkodók telephelyei is, meg lehet ismerkedni egy vízmű vagy egy víztározó működésével, kiderül, hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és hogy mi van egy víztorony belsejében.

A népszerű energiaipari rendezvényt a MEKH és csatlakozó partnerei már harmadik alkalommal rendezik meg.