Péntektől egész évben nyitva tart a Paskál fürdő

Forrás: turizmus.com

 2016. július 14. 20:40

A Paskál új fedett részlegének átadásával immár kilenc állandó fürdője van a főváros fürdővállalatának. A hét új medence mellett egy Magyarországon egyedülálló geotermikus szaunát is építettek az 1,4 milliárd forintos beruházás keretében.

Mindössze tíz hónap kellett ahhoz, hogy Budapest legfiatalabb fürdőjében, a 1988-ban épített Paskálban elkészüljön a vadonatúj, közel 1400 négyzetméteres fedett részleg és a strand felújítása, az 1,4 milliárd forintos beruházást saját forrásból finanszírozta a fürdővállalat – mondta Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója a csütörtöki átadáson.

Az eddig mindössze két medencével üzemelő strand hét új medencével gyarapodott, a csupa üveg fedett részen tanmedencét, gyerekmedencét, gyógymedencét és egy kinti-benti, vízi bárral üzemelő élménymedencét, kezelőket, valamint három szaunát hideg-meleg vizes merülőkkel alakítottak ki. Magyarországon egyedülálló a most megnyílt speciális geotermikus szauna, amelyet kizárólag a feltörő 69 fokos víz hőjével fűtenek fel. A fürdő gépészeti része hőszivattyús rendszerrel működik, az elfolyó 30 fokos vizet fűtésre hasznosítják.

 

A strand átalakítása során a korábban egybeépített medencéket szétválasztották, így jelenleg már külön strand- és úszómedence van a kinti területen, utóbbi télen is üzemelni fog.

A fürdő nyári befogadóképessége a korábbi napi 3600 főről 5000-re nőtt, téli kapacitása 1500 fő. Szeptembertől a vendégek az OEP által támogatott szolgáltatásokat is igénybe vehetik.

Kialakítottak egy új parkolót is a fürdő melletti területen, így a korábbi 40 helyett most már 190 parkolóhelyet tudnak biztosítani a vendégeknek.

Szőke László szerint a 2000 forintos hétköznapi (hétvégén 2200 forintos) belépővel – amiben benne van a szaunahasználat is – a Paskál Budapest legkedvezőbb ár-érték arányú fürdője lesz.

 

A beruházással három célja volt a BGYH-nak. A fürdővállalat stabilitásának további növelése azáltal, hogy egy újabb egységét függetlenítette az időjárástól – most már 9 állandó fürdője és csupán 3 idényjellegű strandja van. Szintén fontos volt a Széchenyi-fürdő tehermentesítése, s mivel a Paskál ugyanazzal a gyógyvízzel működik, remélik, hogy a vendégek egy részét át tudják majd onnan csábítani. A Dagály szeptemberi bezárása is indokolttá tette egy új állandó fürdő létesítését a pesti oldalon – fejtette ki a vezérigazgató.

A fejlesztések tovább folytatódnak, a jövőben is saját nyereségükből, állami támogatás nélkül. Jövő tavasszal átadják a Palatinus 2015-ben megkezdett bővítését, és ez év végére befejeződik a Széchenyi gépészeti rekonstrukciója. A tervek szerint még idén elkezdik a Csillaghegyi strand fejlesztését és ott egy ásványvíz-palackozó megépítését, amire minap megkapták az engedélyt.

Szőke László kitért arra is, hogy a gyógyfürdők ma Budapest legfőbb turisztikai vonzerejét jelentik. Tavaly a fővárosba érkező 3,5 millió külföldi turista közel 60 százaléka, mintegy kétmillió látogató kereste fel valamelyik létesítményüket.