Péntektől látható a Szépművészeti Múzeum Cezanne-kiállítása

Forrás: MTI

 2021. október 27. 17:21

Paul Cezanne és a konstruktív avantgárd kapcsolatát vizsgálja a Szépművészeti Múzeum Cezanne-tól Malevicsig - Árkádiától az absztrakcióig címmel péntektől látható kiállítása a dél-francia mester és többek között Picasso, Braque, Moholy-Nagy, Mondrian, Klee és Bortnyik többszáz munkáján keresztül.

A Szépművészeti Múzeum kilenc évvel ezelőtti Cezanne-kiállítása a gyökereket, azaz a mester és nagy elődei kapcsolatát tárta fel.

cezanne_mti

A tárlat pénteken nyit és egészen 2022. február 13-ig látható

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hosszú évek kutatómunkája és előkészületei után most egy újabb nagykiállítás Cezanne és a klasszikus avantgárd kapcsolódási pontjait mutatja be - mondta el a tárlat szerdai sajtóbejárásán az intézmény főigazgatója.

Baán László kiemelte:

A kiállításra a világ mintegy negyven gyűjteményéből érkeztek remekművek, amelyek biztosítási összértéke - a Szépművészeti saját műtárgyai nélkül - meghaladja a 300 milliárd forintot.

Geskó Judit kurátor hozzátette, hogy a 2022. február 13-ig látható tárlat a nagy aixi mester és az orosz, holland, német és magyar konstruktív irányzatok sokrétű kapcsolódási pontjait vizsgálja a forma, a kompozíció, a szerkezet és a szín problematikájának tükrében.