Péntektől negatív tesztet kérnek az Angliába utazóktól

Forrás: MTI

 2021. január 12. 18:30

Péntek hajnaltól csak azok léphetnek be Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt, és a teszt eredménye negatív. A Magyarországról érkezőre ezen kívül 10 napos karantén is vár.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a brit közlekedési minisztérium a múlt héten bejelentette, hogy ettől a héttől kezdve csak azok léphetnek be Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt, és a teszt eredménye negatív. Ez a brit állampolgárokra is vonatkozik és azokra is, akik az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országokból érkeznek.

A múlt heti bejelentésben még nem szerepelt, hogy ennek a kötelezettségnek melyik naptól kell eleget tenni. Ma azonban kiderült, hogy a rendelkezés január 15-én, brit idő szerint hajnali 4-kor lép érvénybe.

A tájékoztatás szerint a külföldről érkezőknek szabványos diagnosztikai szűrést, például PCR-tesztet, egyes esetekben gyorstesztet kell végeztetniük. Nem vonatkozik a szabály a 11 évesnél fiatalabb gyerekek, valamint az árufuvarozásban dolgozók és a közlekedési vállalatok járműveinek személyzetére.

Azokat, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból – köztük Magyarországról – utaznak Angliába, a negatív koronavírus-szűrési igazolás sem menti fel a kötelező 10 napos angliai karantén alól.

Az Angliába repülőgéppel, hajóval vagy vonattal utazóknak 72 óránál nem régebbi negatív leletet kell felmutatniuk az őket szállító közlekedési vállalatoknak. Akik nem rendelkeznek negatív teszttel, azoktól megtagadhatják az utasfelvételt.

london_123rf

A 10 napos karanténidőszakot magán úton végzett, negatív PCR teszttel lehet lerövidíteni

Fotó: 123rf.com

Az intézkedés célja a minisztérium szerint a külföldön feltűnt új koronavírus-variánsok behurcolásának megakadályozása. A szabálysértőkre akár több mint 500 fontos (200 ezer forintos) helyszíni bírság is kiróható.Továbbra is van lehetőség arra, hogy a karanténidőszakot negatív PCR teszttel lerövidítsük, az indulás utáni ötödik napon. Ilyen célból azonban csak fizetős brit magánszolgáltatóknál lehet tesztet végeztetni, a brit állami egészségügyi hálózat (NHS) intézményeiben nem.