Péntektől újra látogatható a Villa Romana Baláca

Forrás: MTI

 2022. március 30. 09:37

Átadták a balácai római kori villagazdaság védőtető-szerkezetét, így a Nemesvámos szomszédságában álló Villa Romana három év szünet után április 1-jétól ismét látogathatóvá válik.

Az új, mintegy kétezer négyzetméter területű, fémszerkezetű védőtető teljesen befedi a 3.-4. századot idéző belső tereket, benne a mozaikokat, falfestményeket – mondta a keddi átadó ünnepségen Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

A beruházás második üteme 120 millió forintból valósult meg. Az első ütemben korszerűsítették az elektromos hálózatot, a világítást, új burkolatot kapott a padló, szellőztetőrendszert alakítottak ki, összesen 500 millió forintból. A felújítás célja az volt, hogy az egykori majorságot, ahol mezőgazdasági tevékenység zajlott, a jövő nemzedék is megismerhesse..

A védőtető teljesen befedi a 3.-4. századi tereket

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a tervek között említette, hogy nyaranta színielőadásokat láthat majd a közönség Balácán.

A második ütem befejeztével, idén júniustól hat kiállítás lesz látogatható a villagazdaság területén. Jelenleg két kiállítást lehet megnézni, amelyek az egykori villagazdaság életébe engednek betekintést.