Percenként több tízezer PET-palack végzi a Földközi-tengerben

Forrás: MTI

 2019. június 08. 13:51

Évente 570 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése szerint. Ez műanyag palackokra lebontva 33 800 darabot jelent.

A legszennyezettebb térségek között vannak olyan közkedvelt turisztikai célpontok, mint a délkelet-törökországi Kilikia tartomány, Barcelona, Marseille, Tel-Aviv vagy Velence tengerpartja.

A WWF szerint a Földközi-tenger legszennyezettebb térsége Kilikia, kilométerenként 31,3 kilogramm műanyaghulladékkal. Barcelona térségében 26,1, Tel-Avivnál 21, Velence térségében, a Pó folyó deltájánál 18,2, a spanyolországi Valenciánál 12,9, az egyiptomi Alexandriánál 12,7, az algériai főváros, Algír térségében 12,2, a marseille-i öbölben 9,4, a törökországi Izmirnél 7,2 kilogramm műanyag szennyezi kilométerenként a tenger vizét – ismertette a jelentést a BBC News portálja.

Marseille-nél is temérdek műanyagot rejt a tenger

Fotó: Pixabay

"A mikroműanyag koncentrációja a Földközi-tengerben majdnem négyszer magasabb, mint a világ más részein. A Földközi-tengerben lebegő és a strandokat szennyező hulladék 95 százaléka műanyag, amelynek többsége Törökországból, Spanyolországból, Olaszországból, Egyiptomból és Franciaországból jut a tenger vizébe” – olvasható a jelentésben.

A strandokat szennyező hulladék 95 százaléka műanyag

Fotó: Pixabay

A WWF szerint a probléma megoldása érdekében nemzetközi egyezményt kellene kötni a műanyaghulladék tengerbe kerülésének csökkentéséről és a tengervíz hulladékmentesítéséről. Valamennyi Földközi-tenger menti országnak ki kell terjesztenie az újrahasznosítást, be kell tiltania az egyszer használatos műanyagot, és fel kell hagynia a mikroműanyag alkalmazásával a kozmetikumokban és a mosószerekben 2025-ig.

A műanyagiparnak pedig olyan termékeket kell fejlesztenie, amelyek újrahasznosíthatók, komposztálhatók, megújuló alapanyagokból és nem vegyipari termékekből készülnek.

A közelmúltban megírtuk, hogy Ausztrália utolsó szemétmentesnek hitt paradicsomát, a Kókusz-szigeteket is elárasztotta a műanyag, köztük egymillió strandpapucs és -cipő.