Peru szivárványszínű hegye

Forrás: turizmus.com

 2018. május 22. 10:20

Nemcsak a Machu Picchut veszélyezteti a turistaáradat, hanem a hozzá viszonylag közeli, különleges hegyet is, amit mindenki meg akar látogatni.

Öt évvel ezelőtt Anderna szivárványszínű hegycsúcsai még elhagyatottak voltak, most naponta akár ezer túrázó is nekivág a fotótémaként is egyedülálló látványosságnak. A népszerűségnek azonban ára van.  A virágzó turizmus pozitív hatással lehet az ott élők életszínvonalára, de a geológusok és a biológusok figyelmeztetnek rá, hogy lassan mintha elfogyna a hegy az évi többszázezer kiránduló lába alatt, és a csúcsokat már nem fedi hó – idézi az AP hírügynökség a szakemberek észrevételeit.

Néhány órányi sétára a világörökség részét képező és már régen túlzsúfolt Machu Picchu-ról pár évtizede egy másik híres természetvédelmi terület született, amelyet egyre több hátizsákos kiránduló akar felfedezni. Az idős helyi lakosok szerint régen a hegyet mindig hó és jég fedte, ami újabban a  elolvadt, és alatta kezdett kibontakozni ez az egyedi színes, csíkos képződmény.

A különleges, szivárványszínű hegy

Fotó: turizmus.com

Ahogy megszületett a szivárványhegy, rögtön megkezdődött a „kizsákmányolása”. Egy perui biológus, Dina Farfan, aki kihalófélben lévő állatokat tanulmányoz a környéken, megjegyezte: mintha lassan megölnék az aranytojást tojó tyúkot. A mocsaras területen, ahol hajdan kacsák fészkeltek, most parkolók vannak, a helyi bányaipar pedig, mintegy melléktermékként, feltárt egy ásványvízlelő-helyet, ami tovább növeli majd az oda települő vállalkozások számát.