Pesterzsébeten nyílt meg az első itthoni automatizált SUP-kölcsönző

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2023. június 12. 17:44

Észtország és Spanyolország után Magyarországon is útjára indult az első teljesen automata SUP-kölcsönző állomás, méghozzá a főváros egyik legromantikusabb Duna-parti szakaszán, Pesterzsébeten, a belvárostól csupán 15 percnyi távolságra.

A franchise-ban működő automatizált SUP-kölcsönző rendszer, a Suppama Hungary első egysége 16 modern és stílusos SUP-deszkát, a hozzá tartozó evezőt és kényelmes mentőmellényt tartalmaz. Ezeket az eszközöket bárki, aki betöltötte a 18. életévét – az app.suppama.com foglalási felületen történő regisztrációt követően – emberi beavatkozás, vagyis személyzet nélkül gyorsan és egyszerűen kikölcsönözheti.

A rendszer forradalmian új megoldást jelent a SUP-ozás szerelmeseinek, akiknek nem kell saját SUP-deszka szállításával, felfújásával, összehajtásával bajlódniuk, csupán felkeresniük a hangulatos pesterzsébeti Duna-partot, ahol az eszközök mindennap 6 és 22 óra között bérelhetők – mondta el a helyszínen munkatársunknak Kovács Attila, a Suppama Sup Állomás magyarországi forgalmazója.

Az automatizált SUP-kölcsönző egy csinos, napelemes házikó, amelyben 16 SUP-deszka tárolható, lapáttal és védőmellénnyel

Fotó: Vajk Brigitta

A szabvány szerint épített, napelemmel működő csinos kis kölcsönzőházikó – amely egy Los Angeles-i cég dizájnja alapján Kínában készült, ahogyan az összes bérelhető SUP is – a nagy múltú ESMTK (Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör) kezelésében lévő csónakház placcán kapott otthont, a helyiek egyik kedvelt étterme, a VakVarjú Csónakház szomszédságában. Itt várja egészen szeptember végéig az érdeklődőket.Kovács Attila elmondta, jelenleg ezzel az egy SUP-kölcsönzővel – mint egyfajta bemutatóhellyel – tesztelik a rendszer működését, eredményességét, majd a következő 4-5 évben fejlesztenék fel a hálózatot legalább húsz állomásra itthon és a környező országokban (Ausztria, Horvátország és Szlovénia).

Kinyílt az 1-es tároló, ahová a kölcsönző a saját holmiját beteheti megőrzésre

Fotó: Vajk Brigitta

A most debütáló franchise vállalkozás Észtországban öt egységgel indult, Spanyolországban jelenleg kettő működik (egy a portugál határnál és egy Malagában), de hamarosan további 14 egységgel bővül a kapacitás.

Azt is megtudtuk, hogy a rugalmas kölcsönzés lehetővé teszi, hogy rövid időtartamokban, akár napi edzésformaként is gondolhassunk a SUP-ozásra, de az applikáción keresztül hamarosan már SUP-túrákra is bejelentkezhetünk.A szakember kérésünkre szívesen belebújt egy lehetséges SUP-kölcsönző szerepébe, és lépésről lépésre prezentálta, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

Néhány percet vesz csupán igénybe a kölcsönzés

Fotó: Vajk Brigitta

Onnantól, hogy regisztrálunk az applikációra, majd a fix időpontra és időtartamra megrendeljük és ki is fizetjük a bérleti díjat (1 óra egy főnek 4 ezer forint, egy regisztrációval egyszerre 5 embernek lehet időpontot foglalni), az sms-ben kapott kóddal tudjuk kinyitni a 16 SUP-tároló egyikét (ennyi tehát a maximális kapacitás), ahová a SUP-ozás ideje alatt minden személyes holminkat betehetünk, még akár a mobilunkat is, mert az evezőlapátba táplált programmal a tároló bármikor kinyitható. Csupán néhány percet vesz igénybe az eszközök kivétele, a mentőmellény kötelező felvétele, és már mehetünk is a vízre!

A pesterzsébeti Duna-szakasz ideális hely a SUP-ozáshoz

Fotó: Vajk Brigitta

Aki kezdő SUP-ozó, annak javasolják, hogy csatlakozzon vezetővel egy túrához, de a magabiztosabb kezdők akár a helyszínen is könnyen elsajátíthatják a fortélyokat, hiszen minden lépés ott van a kis házra felfestve, ahogyan a kölcsönzés menete is.Kovács Attila azt is kiemelte, hogy partnereknek leginkább vízparttal rendelkező szállodákat szeretnének megnyerni, főleg olyanokat, amelyeknek fontos, hogy az extra szolgáltatások körét folyamatosan bővítsék.

A jövőre nézve vannak már érdeklődők a Hernád környékéről és Győrből, de fókuszukban van a Bodrog vidéke mellett a Tisza-tó és a Balaton is.