Duna-parti sétányt alakítanak ki a Margit híd és a Parlament között

Forrás: turizmus.com

 2021. február 17. 12:12

A rakpart újjáépítésével kialakítanak egy összefüggő Duna-parti sétányt, ami észak felől a Jászai Mari téri szakaszhoz, délről pedig – a Parlament előtt – a Kossuth Lajos térhez kapcsolódik majd.

A pesti rakpart felújítási munkálatai hamarosan megkezdődnek. A felújítás célja az lesz, hogy az Országház előtti rakpartszakaszhoz csatlakozva egészen a Margit hídig kiépüljön a Duna menti sétány, így a rakpart gyalogosan végigjárható lesz a Duna Arénától egészen a Cipők a Duna-parton emlékműig – írja a WeLoveBudapest.

A sétány kiépítésén kívül egy új fasort is létesítenek majd az Olimpia park, a Képviselői Irodaház és a Jászai Mari tér előtti szakaszon. A Jászai Mari térnél, a rakparti lehajtó mellett járda épül, és egy új gyalogos-átkelőhelyet is kiépítenek majd, hogy minél kényelmesebben megközelíthető legyen a rakparti sétány.

rakpart_123rf

A felújítás után a rakpart gyalogosan végigjárható lesz a Duna Arénától egészen a Cipők a Duna-parton emlékműig

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor az autóforgalom sem szűnik meg a pesti rakparton: a 2x1 sávos útpálya, ugyan szűkített keresztmetszettel, de megmarad. A parkolóhelyek nagy részét viszont gyalogosfelületek váltják majd fel, amitől a rakparton áthaladó autóforgalom csökkenését várják. A még idén elkezdődő munkálatok befejeztével a Kossuth Lajos tértől délre eső, a Bálnáig tartó rakpartszakasz megújítása következik.

Az új Duna-parti sétány

Fotó: Facebook / Fürjes Balázs

Mint arról minap beszámoltunk, február 12-én megjelent az Európai Uniós közbeszerzési értesítőben a pesti rakpart Margit híd és a Parlament közötti szakaszának megújítására vonatkozó eljárás. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösségi oldalán ennek kapcsán azt írta, a beruházáshoz a kormány még tavaly év végén a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése szerint 787 millió forintot folyósított a Fővárosi Önkormányzatnak.

A Városháza ütemterve alapján az építkezés idén júniusban kezdődhet, a projektet a főváros és a kormány megállapodása alapján 2021. december 31-ig kell befejezni.