Pestisűző fesztivált rendeznek Szentendrén

Forrás: turizmus.com

 2018. június 12. 17:33

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a hétvégén az első Szentendrei Pestisűző Fesztivált, amely egy 18. századi pestis-történeten alapul.

Az idén első ízben megrendezendő ingyenes Szentendrei Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket: a Fő téren álló Pestiskeresztet (más néven Kalmárkereszt)a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a pestis ne tudjon tovább terjedni.

A szentendrei Pestiskereszt

Fotó: Várallyay Tádé

A szombati nap fő eseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek műsora, akik, a Barakoo Dobkör zenei kíséretében -a ve­szedelmet megjelenítve- egy haláltáncot, kortárs performanszot adnak elő a Duna-korzón. Az előadás közben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és efZámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a halált a város­ból.

A program fáklyás felvonulással folytatódik, melyet a Tihi Wind Band, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekara vezet Szentendre belvárosában.

A hétvége alatt a Lázár cár téren többször is megcsodálhatják a látogatók a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvér­városának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforga­tóinak műsorát.

A kétnapos fesztiválon a zene is állandóan jelen lesz a Lázár cár téren felállított színpadon. Szombaton az Altarive kezd, majd  folytatja a koncertek sorát a Magashegyi Underground. Szombat este a Supernem játszik. Vasárnap a Kettő Kettő Tánczenekar, majd a Bohemian Betyars koncertezik. A sort vasárnap este az Anna & Tha Barbies zárja.

A Szentendre és Térsége TDM tematikus városismereti sétákat tart a fesztivál idején: „A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés történetét ismerhetik meg az érdeklődők. „Amikor kialszik a fény” Szentendre legsötétebb titkait kerülnek köztudatba a séta során. Az élet-halál témáját boncolgatja a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány helyi festők képeiből összeállított Újjászületés című, háromnapos tárlata a Városi Vendégházban.

Vasárnap délelőtt csónakok sokasága lepi el a Dunát a szentendre-belvárosi szakaszon, ugyanis hajóversenyt rendeznek a város folyóján. A hajóversenyre öt kategóriában nevezhet bárki, aki kedvet érez egy jó hangulatú vízi versenyzéshez.