Pestre költözik Buda – hamarosan startol a CAFe Budapest

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 19. 16:38

Több mint 150 program várja a közönséget közel 40 helyszínen október 4. és 20. között a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, ahol még az is megtörténhet, hogy Buda kis időre Pestre költözik.

Az összművészeti eseménysorozaton számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

A fesztivál sajtópiknike az Erzsébet téren

Fotó: Csibi Szilvia

A fesztivál arról szól, hogy felhívjuk a saját magunk figyelmét arra: milyen isteni a mában élni –mondta az eseményt beharangozó csütörtöki sajtóbeszélgetésen Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke, s hozzátette: megpróbálják úgy bevonni a művészeket a különböző programokba, hogy felfedjék, bemutassák, ők mit gondolnak erről a korról.

Eötvös Péter

Fotó: Csibi Szilvia

A fesztivál programjában szerepel egy nagyon izgalmas, Magyarországon még be nem mutatott opera Eötvös Péter és a Neue Oper Wien társulatának koprodukciójában. A fesztiválon az idén 75 éves zeneszerző-karmester legendás műve, az Angels in America magyarországi bemutatóját vezényli.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja elmondta: a fesztivál programjaival a koncerttermek, a galériák és a színházak mellett közterületeken is találkozhatnak az érdeklődők. Mint fogalmazott, a fesztivál együtt lélegzik a várossal, és váratlan helyszíneken, olykor igen rendhagyó terekben is megjelennek programjai. A #kapucsengő sorozat keretében például izgalmas lakásszínházi előadásnak ad otthont a KuglerArt Szalon. A Willany Leó improvizációs táncszínháza a legforgalmasabb utcákat és tereket veszi birtokba.

A fesztivál keretében rendezik meg a Mini-Fesztivál elnevezésű kortárs hangversenysorozatot is, a Várkert Bazárban pedig a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából a Tiltott Város Kamarazenekar lép színpadra.

További érdekesség, hogy a RIAS Kammerchor, a világ egyik legjobb énekkara az Amadinda Ütőegyüttessel, James Wood karmesterrel és többek között az amerikai avantgárd zene egyik kultikus művével, a Rothko Chapel című kompozícióval készül a fesztiválra.

Eastman – Sidi Larbi Cherkaoui: Nomad (október 18-án a Tarfóban)

Fotó: Filip van Roe

De különleges akcióval készül a francia Olivier Grossetete, a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége is, aki Pestre költözteti Budát: a Halászbástya kartonmását építi meg az Erzsébet téren lelkes városlakók segítségével.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a CAFe Budapest folytatja azt a törekvést, hogy integrálja az októberi fesztiválokat, így Art Market Budapestet, a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, valamint az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt is.

A fesztivál további programjairól és eseményeiről a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók információk.