Petőfi 200: Flashmob, verspad és János Vitéz-kalandok Kiskőrösön

Forrás: turizmus.com

 2022. március 15. 11:02

Versmondó flashmobbal, verspaddal és különleges programokkal Petőfi Sándor szülővárosában elkezdődtek a két éven át tartó bicentenáriumi események. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan már 2022-ben közel félszáz program valósul meg Kiskőrön.

2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Szülővárosa, Kiskőrös közel két évszázada élen jár Petőfi kultuszának őrzésében és ápolásában. A város a Petőfi 200 Emlékévre izgalmas programokkal, egyedülálló kültéri installációkkal, gasztronómiai különlegességekkel és megújult kiállítóterekkel készül.

A Petőfi életéhez kapcsolódó ünnepségek mellett rendhagyó irodalmi estekkel, irodalmi és várostörténeti sétákkal is várják az érdeklődőket.

Bánföldi Szilárd színész az emlékév „Petőfi-arca”, a mikrofon mellett Kiskőrös bicentenáriumi arculata látható

Fotó: Petőfi 200, Kiskőrös

A bicentenáriumi események kiterjednek a szülőváros, sőt az ország határain túlra is, mindenhol – ahol a költő rövid élete során megfordult vagy intézmény viseli nevét – programokkal emlékeznek meg tragikusan rövid, de annál nagyívűbb életpályájájáról. A költő műveit szinte az összes nyelvre lefordították, versei több országban a tananyag részét képezik, így sokaknak Petőfi művei egyet jelentenek a magyar költészettel, ráadásul neve szinte egybeforrt az 1848-as forradalom és szabadságharc eszmeiségével.

A város lakóinak Petőfihez való erős kötődését jól mutatja a március 15-i eseményekhez kapcsolódó nyitóünnepség egyik emlékezetes pillanata, amikor kisiskolás diákoktól a nyugdíjasokig, több százan szavalták el közösen Petőfi Sándor Nemzeti dal című művét.

Az emlékév egyik nyitánya a vermondó flashmob – együtt szavalták kicsik, nagyok és a legidősebbek is a Nemzeti dalt

Fotó: Petőfi 200, Kiskőrös

A Petőfi 200 Emlékév nyitányán mutatták be Kiskőrös bicentenárium arculatát is. A logó Petőfi szülőházát helyezi középpontba, melynek ikonikus sziluettje megragadja a nézőt az arculatban megjelenő rajzos átiratban is. A magyar zászló színei pedig a kiskőrösi kulturális hagyaték közös nemzeti értékét hangsúlyozzák.

A városban több olyan állandó köztéri installáció valósul meg, amelyek nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogatóknak is izgalmas élményt nyújtanak.

A versautomatában idegen nyelven is meghallgathatunk Petőfi-verseket, kényelmesen pihenhetünk majd a város több pontján elhelyezett könyv alakú, idézetekkel ellátott verspadokon, míg az aláírások fala bemutatja, hogy a szülőház 1880-as megnyitása óta mely hírességek tették benne tiszteletüket.

Időszaki tárlat látogatható a világon is egyedülállónak számító, félezernél is több Petőfi tematikájú, kortárs alkotást magában foglaló képzőművészeti gyűjteményből. A Petőfi Sándor Művelődési Központ aulájában pedig az 1848. március 15-i események kapcsán híressé vált, egykori Landerer és Heckenast nyomdagép típusazonos mását helyezték el, melyen bárki kipróbálhatja a korabeli nyomtatást.

Verspad Petőfi szülőháza előtt, Kiskőrös központjában

Fotó: Petőfi 200, Kiskőrös

A gasztronómiai különlegességek közül az emlékév nyitányára készült el a Pilvax Kávélikőr, Petőfi kedvenc italának korabeli receptúrán alapuló újragondolása.

Megújulnak a Petőfi alakjához kapcsolódó a kiskőrösi Evangélikus köztemetőben megtalálható sírok, ahol szervezetten is leróhatjuk kegyeletünket Petőfi dajkája és bábája, valamint a helyi Petőfi-kultusz ápolóinak sírjánál.

Konferencia keretében emlékeznek Kerényi Ferenc Petőfi-kutatóra és munkásságára, a Magyar Kultúra és a Költészet Napja alkalmából tematikus irodalomtörténeti előadásokon, egész napos versmaratonon vehetnek részt azok, akik tartalmasan kívánják eltölteni ezeket az ünnepeket.

Országos viszonylatban is egyedülálló a kulturális Petőfi-szilveszter, melyhez idén kiállításmegnyitó is kapcsolódik. „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az” című országos képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból nyílik válogatás tárlat.

A János Vitéz Látogatóközpontban gyermek és felnőtt egyaránt átélheti Petőfi leghíresebb művének minden egyes pillanatát

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A költő szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza 1880 óta látogatható. A 2021. május 20-án Történelmi Emlékhellyé nyilvánított épületet a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan felújítják, emellett egy új, Petőfi költészetét bemutató állandó kiállítás kialakítását is tervezik.

A rekonstrukció kiemelt fontosságú, hiszen az emlékévben nagyszámú rendezvénynek fog otthont adni a ház, az udvar, illetve a szülőház előtti főtér. Jelenleg emlékmúzeum, galéria, két látványtár, műfordítói szoborpark és egy nemzetiségi tájház tartozik az intézményhez, ami lehetővé teszi, hogy sokrétű, tartalmában és formájában is gazdag emlékőrzés folyjon a költő szülővárosában.

A János Vitéz Látogatóközpont pedig virtuális kaland formájában ismerteti meg a gyerekekkel a költő egyik legismertebb művét.

Az elmékév folyamatosan frissülő programkínálatáról itt tájékozódhat: petofi200.hu