Petőfi versekkel alakítottak ki szerelem-tanösvényt Székelyhídon

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 24. 16:07

Debrecentől egy karnyújtásnyira, a határ túloldalán található Székelyhíd, ahol Böjte Csaba szerzetes ötlete alapján kialakították a Szerelem-tanösvényét, melynek célja, hogy kilenc állomáson keresztül kalauzolja végig a látogatókat a párkapcsolatok különböző fázisain az ismerkedéstől a házasságig.

Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes álma valósult meg az ösvénnyel a Petőfi Emlékévek idején, amely egy olyan különleges hellyé vált, ahol a látogatók mélyebben bepillanthatnak Petőfi és Szendrey Júlia kapcsolatának romantikus és költői világába. A kilenc állomás mindegyike egy-egy stációja a párkapcsolatnak, a szerelemnek, ahol Petőfi idézetei kísérik a látogatókat az ismerkedés izgalmas pillanataitól a boldog házasságig.
A Szerelem-tanösvény azonban nemcsak párok, de az irodalom, a kultúra, a történelem, sőt a gasztronómia iránt érdeklődők számára is ajánlott úti cél: a közeli Álmosdon található a Kölcsey Ferenc Emlékház és az álmosdi csata emlékműve is.

szerelem-tanosveny

A kilenc állomás mindegyike egy-egy stációja a párkapcsolatnak, a szerelemnek az ismerkedéstől a házasságig

Fotó: Szerelem-tanösvény

 

A szomszédos Nagykárolyban van a híres Arany Szarvas Fogadó, ahol Petőfi megismerte Júliát. Emellett a környéken termesztik a magyar mezőgazdaság egyik fontos exportcikkét, a tormát, és itt található Debrecen egykori szőlőskertje, Érmellék, ahol ma is kiváló borokat készítenek.

„A szabadság szeretete mellett, sajnos a szerelem és a költészet is nagyon kivesző félben van a világunkból. Ezért munkánkkal Petőfi Sándor vezetésével a házasságban beteljesedő szerelmet és az ezt megéneklő költészetet szeretnénk a fiatalok és a felnőttek figyelmébe állítani” - mondta Böjte Csaba.

Az ösvény létrehozói a fiatalok és az idősebbek figyelmébe is ajánlják ezt az egyedülálló élményt, amely nemcsak a múltba kalauzol, hanem felébreszti a szerelem és a költészet iránti szeretetet is.

szerelem-tanosveny

A szerelem, párkapcsolat stációit bemutató oszlopokat Petőfi-idézetek díszítik

Fotó: Szerelem-tanösvény

A Petőfi versekkel ékesített stációk, valamint a Szabadszálláson szeptember első napján megrendezésre kerülő Anyám tyúkja fesztivál és a kiállítás is mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Petőfi és Júlia emléke, valamint a szerelem örök értékei továbbra is éljenek és inspiráljanak bennünket.

A gasztronómiai fesztivál hagyományteremtő céllal indul útjára a Bács-Kiskun vármegyei városban. A fesztiválon összemérik tudásukat a legkiválóbb szakácsok, akik megfőzik a vármegye legfinomabb tyúkpörköltjét, amilyet maga a költő is szeretett. Szeptember 1-én Szabadszálláson Böjte Csaba tart majd szentmisét, kiállítást is szerveznek, emellett pedig bemutatják az érdeklődőknek a Szerelem-ösvényt.