Piacok Napja az új fogyasztási szokások jegyében

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 18. 12:09

Ha nem is vetekszik még a londoni Portobello Roaddal, vagy a párizsi Szajna-part bolhapiacaival, bizonyára számos turista és hazánkban élő külföldi látogatja majd meg augusztus 30-án az Erzsébet teret, amely egyetlen hatalmas piaccá alakul.

Dizájn-, bolha-, garázs-, kézműves-, termelői-, közösségi és/vagy használt ruha – a szervezők szerint mindez egyben megtalálható majd a Piacok Napján. A rendezvény egyszerre képviseli a közösségi gondolkodás, a fenntarthatóság és a befogadó társadalom üzenetét.

A Piacok Napja része a korábban indult Kezdjetek szeretni programnak, amelynek alapvető célja, hogy előtérbe helyezze és megerősítse emberi kapcsolatainkat, változtassunk fogyasztási szokásainkon, tegyünk a társadalmi és környezeti fenntarthatóságért, vegyük észre magunk és mások értékeit.

Főszervezőként a Nem Adom Fel Alapítvány és a Kezdjetek Szeretni jegyzi a programot, amely a társadalom hátrányos helyzetű csoportjainak, elsősorban a fogyatékos embereknek teremt lehetőséget értékeik kibontakoztatására. Mintha az előző évek sikeres rendezvényeit – ilyen a WAMP, a Gardrób Közösségi Vásár, a Nagy Budapesti Kultúrzsibi, valamint az Antik Placc – vonnák össze most, egyetlen nagy piaccá.

Egyes árusító standokra a Segítő Vásárlás program keretein belül a fogyatékossággal élő emberek által készített kézműves termékeket kínáló árusok, civil szervezetek érkeznek.

A rendezvény egyben jótékonysági esemény is. A szervezők, az árusok és a vásárlók is többféle formában támogathatják a fogyatékos emberek társadalmi integrációját. A befolyt összeget az ősszel megnyíló, első, budapesti fogyatékos emberek közreműködésével működtetett, integrált kávézó és közösségi tér kialakítására fordítja a Nem Adom Fel Alapítvány. A Piac hangulatát utcazene teszi teljessé.