Picasso 100 éves múzsájának festményei láthatók Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2022. január 05. 13:52

Pablo Picasso egykori múzsája, Françoise Gilot (1921, Neuilly-Sur-Seine /F) nemcsak 100. életévével állított fel tavaly rekordot, de a Sotheby’s londoni aukcióján, azt követően a Christie's hongkongi árverésén is megdöntötte egyéni aukciós rekordját.

A Várfok Galéria nagyszabású jubileumi kiállítása, a GILOT100 az alkotó páratlan életműve előtt tiszteleg, s januárban három alkalommal tart egyórás tárlatvezetéseket a kiállításon.

A galéria 2000 óta számos önálló kiállítást rendezett Gilot műveiből, és méltán büszke arra, hogy a művész egyedüli európai galériájának mondhatja magát, amely a mai napig személyes kapcsolatot ápol vele, valamint arra a tényre, hogy Európában itt található a művész elérhető alkotásainak legnagyobb gyűjteménye.

A jubileumi kiállítás a 100 éves Françoise Gilot páratlan életműve előtt tiszteleg

Fotó: Várfok Galéria

A GILOT100 kiállítás a művész munkásságának minden korszakából felvonultat műveket. A magángyűjteményekből újra felbukkanó lenyűgöző festmények, a monumentális méretű lebegővásznak, a Magyarországon először megtekinthető alkotások bizonyítják Françoise Gilot méltó helyét a művészettörténetben. Művei olyan neves közgyűjteményekben találhatóak meg, mint a New York-i The Metropolitan Museum of Art vagy a párizsi Centre Pompidou.

Françoise Gilot majd’ 80 évet átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzte magáról a „Picasso múzsája” címet és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau és Robert Capa. A kiállítás otthont ad a fotográfus legendás képének is, melyet 1948-ban Gilot-ról és Picassóról készített.

Az Amerikában és Párizsban felváltva élő Gilot műveinek népszerűsége töretlen. Tavaly májusban a Sotheby’s londoni árverésén a lányáról festett Paloma à la Guitare (Paloma gitárral) című 1965-ben készült alkotása közel egymillió fontért kelt el, decemberben pedig, a Christie's hongkongi árverésén a Living Forest című 1977-es festménye 9 millió 850 ezer hongkongi dollárért (több mint 400 millió forint) talált új gazdára.

Januári tárlatvezetések

A január 8-án, 15-én és 22-én 16:00 órakor kezdődő egyórás tárlatvezetések keretében Kovács Krisztina, művészettörténész, a galéria művészeti vezetője kalauzolja körbe a látogatókat.

A vezetés magyar nyelvű, a programon való részvétel ingyenes, de kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges, és előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a galeria@varfok-galeria.hu címen lehetséges a választott időpont megjelölésével.

Helyszín: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)