Pihenést szolgáló műalkotások a Postás strandon

Forrás: MTI

 2019. július 07. 11:02

Szentendrei kötődésű alkotóművészek pihenőgubói is helyet kapnak a megújuló szentendrei Postás strandon, melyet az Ister Napokon adnak át.

A legendás szentendrei Postás strand a 60-70-es években élte fénykorát. Később romlani kezdett az állapota, a hely is hanyatlani kezdett, és csak 2016-ban lett ismét hivatalos szabadstrand a 300 méter hosszú, homokos partszakasz, amely a belvárossal párhuzamosan fut.

A mögötte található park is felújításra szorult, az időközben végzett „korrekciók” nem tudták visszaadni ligetes jellegét, és nem tudtak közösségi funkciót adni neki.

A strand látképe egy régi felvételen

Fotó: szentendre.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csaknem 100 millió forintos támogatásával most felújítják a játszóteret, új játszóeszközöket telepítenek és fitneszparkot is létrehoznak. A strandröplabda-pálya lelátót kap, járdákat építenek, kerékpáros pihenőt alakítanak ki, a tűzrakó helyeket közelebb helyezik a parthoz, és egy új lejárót is megnyitnak a strand megközelítésére. A part közelében öltözők, tusolók épülnek, és baba-mama kuckót alakítanak ki.

A parton szentendrei képzőművészek jóvoltából 3, naptól védő, félgömb formájú gubó is helyet kap.

Az újjászületett szabadstrandot és a mellette lévő területet a július 20–21-i Ister Napokon adják át.